19. travanj 2017.

Europske burze: Cijene dionica u rudarskom sektoru ojačale, u naftnom oslabile

Na europskim su burzama u srijedu ujutro indeksi blago porasli, pri čemu su cijene dionica u rudarskom sektoru ojačale, dok su u naftnom oslabile. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 10 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je jučer skliznuo 1 posto i zaronio na najnižu razinu u tri tjedna.

>>>Svjetska tržišta: Dolar oslabio nakon Trumpovih izjava da postaje prejak

Londonski FTSE indeks bio je oko 10 sati na gubitku 0,20 posto, na 7.135 boda, dok je pariški CAC skliznuo 0,15 posto, na 4.981 bod. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,10 posto, na 12.009 bodova.

Blagi rast STOXX 600 indeksa ponajviše se zahvaljuje usponu cijena dionica u rudarskom sektoru za 1 posto nakon oporavka cijena metala.

S druge strane, dionice u naftnom i plinskom sektoru skliznule su 0,5 posto, što je posljedica pada cijena nafte zbog rasta proizvodnje u SAD-u iz škriljca i manjeg nego što se očekivalo pada zaliha prošloga tjedna. Jutros je cijena barela na američkom tržištu oslabila 12 centi, na 52,30 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 16 centi, na 54,75 dolara.

Oprez na tržištima

Na tržištima vlada oprez i zbog toga što su jučer pale cijene dionica na Wall Streetu nakon slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija i banaka.

>>>Sjeverna Koreja ‘spremna za nuklearni napad’ na SAD

Ulagači su oprezni i zbog geopolitičkih rizika, uključujući napetost između SAD-a i Sjeverne Koreje, kao i predstojeće predsjedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Britaniji. Zbog toga je na azijskim burzama MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 10 sati bio u minusu 0,5 posto, skliznuvši na najnižu razinu u mjesec dana. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 posto, na 18.432 boda.