Aktualno
StoryEditor

Europske burze nastavljaju rasti zahvaljujući smanjenju tenzija između SAD-a i EU

06. Srpanj 2018.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica nastavile rasti, pri čemu je ponovno najviše ojačao automobilski sektor zahvaljujući naznakama smanjenja tenzija između SAD-a i EU-a po pitanju carina na uvoz automobila.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je jučer ojačao 0,4 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,20 posto, na 7.620 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 posto, na 12.465 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 5.379 bodova.

>>>Wall Street: Dionice snažno porasle, ulagači očekuju smanjenje carina na aute

Najviše su jutros, kao i jučer, porasle cijene dionica u automobilskom sektoru, što se zahvaljuje smanjenju tenzija između SAD-a i EU-a, nakon jučerašnje vijesti da će njemačka kancelarka Angela Merkel podržati smanjenje carina u EU na uvoz američkih automobila.

Dionice na Wall Streetu rastu

Prije toga objavljeno je da je veleposlanik SAD-a u Njemačkoj Richard Grenell u razgovoru s vodećim menadžerima u njemačkoj autoindustriji kazao da bi predsjednik SAD-a Donald Trump mogao odustati od najavljenog uvođenja 20-postotnih carina na uvoz automobila iz EU-a, ako EU smanji carine na američka vozila.

Trenutno SAD naplaćuje 2,5 posto carina na uvoz automobila, te 25 posto na uvoz kamiona. EU pak naplaćuje carine od 10 posto na uvoz automobila iz SAD-a. Zahvaljujući tome, jučer su i na Wall Streetu cijene dionica porasle.

>>>Odnosi EU-SAD-Kina: Unija se još nada da će je gospodar pomilovati po glavi

Ipak, trguje se oprezno zbog nesigurnosti nakon što su jutros na snagu stupile carine od 25 posto koje je Washington uveo na uvoz više od 800 kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara.

Ulagači se plaše da je to prvi potez koji vodi trgovinskom ratu između SAD-a i Kine, jer je Peking poručio da će uzvratiti mjerama istog intenziteta.

- Kina će zasigurno uzvratiti, a predsjednik SAD-a zaprijetio je novim carinama u tom slučaju, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

A to bi moglo narušiti rast tih, ali i cjelokupnog globalnog gospodarstva.

>>>Trump: Europska unija čini vjerojatno podjednako zla kao Kina, samo što je manja

- Trgovinski rat postao je realnost. Da je ovo boksački meč, ovo bi bila prva runda. Bit će to dugačak proces, kaže Fujito.

Unatoč početku trgovinskog rata, na azijskim su burzama cijene dionica trenutno u plusu nakon početnog pada. Na samom početku današnjeg trgovanja MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je u minusu i 0,5 posto, dok je oko 9,45 sati bio u plusu 0,6 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 1,1 posto, na 21.788 bodova. No, u cijelom proteklom tjednu izgubio je 2,3 posto.

19. travanj 2024 22:38