09. veljača 2018.

Europske burze pred upečatljivim tjednim gubicima

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale, prateći silaznu putanju burzovnih indeksa na Wall Streetu i azijskim tržištima, jer ulagače zabrinjava rast prinosa na obveznice na najviše razine u više godina.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,4 posto, nakon što je jučer izgubio 1,6 posto i zaronio na najnižu razinu u pet mjeseci.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,55 posto, na 7.131 bodu, dok je pariški CAC oslabio 0,45 posto, na 5.128 bodova, a frankfurtski DAX 0,35 posto, na 12.216 bodova.

STOXX 600 indeks pred najvećim je tjednim gubitkom u posljednje dvije godine, što je posljedica rasprodaja na tržištima dionica zbog rasta prinosa na obveznice.

>>>Dramatično trgovanje na Wall Streetu, tržište ušlo u područje korekcije

Polovicom tjedna činilo se da su se tržišta ponešto primirila nakon oštrog pada krajem prošloga i početkom ovoga tjedna. No, jučer su na Wall Streetu vodeći indeksi ponovno potonuli oko 4 posto, kao i u ponedjeljak.

Zbog toga su S&P 500 i Dow Jones ušli u područje korekcije, što znači da su sada u minusu više od 10 posto u odnosu na njihove rekordne razine dosegnute 26. siječnja.

"Ispostavilo se da je polovicom tjedna na tržištima zabilježen samo predah u oluji, jer je ponovni rast prinosa na obveznice izazvao novu rasprodaju ne samo sinoć na Wall Streetu nego i jutros na azijskim burzama", kaže Michael Hewson, analitičar u tvrtki CMC Markets.

Dobre vijesti u realnoj ekonomiji

Posljednji put S&P 500 indeks bio je u fazi korekcije u siječnju 2016. godine, kada je zaronio 13,3 posto ispod svoje prethodne najviše razine, što je tada bila posljedica oštrog pada cijena nafte.

Sada su, pak, korekciju izazvali podaci s američkog tržišta rada, objavljeni prošloga petka, koji su pokazali da zaposlenost, ali i plaće snažno rastu.

A to bi moglo potaknuti potrošnju i inflaciju, pa se ulagači plaše da će američka središnja banka ubrzati tempo povećanja ključnih kamatnih stopa.

>>>Dow Jones potonuo za 666 bodova, skočio ‘indeks straha’

Fed je lani povećao cijenu novca u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od ožujka.

Zbog toga rastu prinosi, pa je prinos na 10-godišnje američke obveznice dosegnuo 2,884 posto, približivši se najvišoj razini od početka 2014. godine.

A viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

>>>‘Igranje je službeno završilo, klinci’: U 8 dana svjetske burze izgubile 4 bilijuna dolara

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu 2,2 posto, zaronivši na najnižu razinu u dva mjeseca. U cijelom ovom tjednu izgubio je 7,6 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros potonuo 2,3 posto, na 21.382 boda, dok je na tjednoj razini izgubio 8,1 posto.