17. svibanj 2018.

Europske kompanije odustaju od projekata u Iranu nakon najavljenih sankcija

Sve više europskih kompanija smanjuje svoje poslovne aktivnosti ili potpuno zaustavlja planirane projekte u Iranu jer se plaše posljedica nakon što se Washington povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s tom zemljom i najavio joj nove sankcije.

U srijedu je francuska energetska kompanija Total objavila da će se povući iz projekta povezanog s plinom u Iranu, vrijednog više milijardi dolara, ako se za taj projekt ne može osigurati izuzeće od sankcija SAD-a.

To je posljednji u nizu primjera da europske kompanije preuzimaju stvari u svoje ruke, dok se europske i neke druge vlasti bore za spas međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom nakon što su se Sjedinjene Države povukle iz tog sporazuma i poručile da će ponovno uvesti sankcije Teheranu.

>>>Trump se povukao iz nuklearnog sporazuma i uvodi opet sankcije Iranu

Europski čelnici žele održati taj sporazum i nastoje pronaći način kako bi osigurali kompanijama da njihova ulaganja budu izvan dosega sankcija Washingtona.

Također žele uvjeriti Teheran da se vrijedi pridržavati sporazuma iz 2015., koji je ukinuo ranije sankcije toj državi u zamjenu za njezino napuštanje nuklearnih ambicija.

Total je 2017. potpisao ugovor o razvoju South Pars polja u Iranu, s početnom investicijom od milijardu dolara, a taj je ugovor Teheran često isticao kao simbol uspjeha sporazuma.

Izuzeće od sankcija

Total je u srijedu poručio da neće nastaviti projekt South Pars 11 i da će morati prekinuti sve povezane operacije prije 4. studenoga 2018., osim ako ne dobije posebno izuzeće od sankcija za taj projekt od strane američkih vlasti, uz potporu francuskih i europskih vlasti.

Totalovo priopćenje došlo je nakon što su njemački osiguravatelj Allianz i danski brodarski div Maersk Tankers objavili da smanjuju svoje poslovanje u Iranu.

>>>Rohani zaprijetio Trumpu da će požaliti ako istupi iz ugovora o iranskom nuklearnom programu

Talijanska naftna kompanija Eni, koja je još lanjskog lipnja potpisala privremeni sporazum s Teheranom za provedbu studija izvedivosti u vezi nafte i plina, poručila je prošloga tjedna, odmah nakon odluke Washingtona o napuštanju nuklearnog sporazuma, kako ne planira nikakve nove projekte u Iranu.

Joe Kaeser, izvršni direktor njemačkog Siemensa, izjavio je, pak, za CNN da njegova tvrtka neće biti u mogućnosti poslovati s Teheranom.

U međuvremenu, Iran je poručio kako bi mogao ponovno početi obogaćivati uran ako više ne bude vidio nikakvu ekonomsku korist od sporazuma. Total je u srijedu poručio i da bi izuzeće trebalo uključivati zaštitu od sekundarnih sankcija koje bi Washington mogao nametnuti tvrtkama koje nastave poslovati s Iranom.

>>>Putin stišava strasti: Moskva ne želi utrku u naoružanju

A to bi moglo uključivati gubitak mogućnosti financiranja u dolarima od strane američkih banaka, gubitak američkih dioničara i nemogućnost nastavka američkih operacija, istaknuo je Total. Francuska, Njemačka i Britanija vode europske napore za očuvanje europskih gospodarskih interesa, ali imaju malo mogućnosti.

- Bilo bi samoubojstvo pokrenuti bilo kakav novi posao ili financiranje za Iran ili tvrtke povezane s Iranom bez izričitih jamstava američke vlade. Drže nas za vrat jer se jako puno poslova slapa u dolarima, kazao je Reuters jedan europski investicijski bankar.

- Novčane kazne ovih se dana određuju u iznosima od više milijardi dolara, pa ne vrijedi preuzimati rizik za male poslove ili kako bi se možda udovoljilo europskim vlastima, ističe taj bankar.