Aktualno
StoryEditor

Europski dužnosnici u ofenzivi nakon Trumpove ‘deklaracije rata‘

05. Ožujak 2018.

Europski dužnosnici posljednjih nekoliko mjeseci nisu se mnogo izjašnjavali o potezima američkog predsjednika kojeg češće smatraju preprekom, nego saveznikom. No, na nedavnu Trumpovu najavu oko uvođenja carine na uvoz čelika i aluminija oštro su reagirali političari nekoliko zemalja, prenosi Washington Post.

Europska unija razmišlja o uvođenju carine na američki uvoz u visini od oko 3,5 milijardi dolara ako Bijela kuća provede svoje planove, izjavio je jedan europski dužnosnik pod uvjetom anonimnosti. Konkretniji je bio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekavši da su moguće carine na Harley-Davidson, burbon i Levi‘s traperice.

>>>Trump svjetskim čelnicima: Visoke carine na uvoz čelika i aluminija ‘bez izuzeća’

Njemački dužnosnici, čija država izvozi najviše čelika u SAD od svih europskih zemalja, najglasnije su kritizirali najave. Ministar vanjskih poslova, Sigmar Gabriel, koji svakodnevno upućuje kritike Donaldu Trumpu, američku vladu nazvao je nedokučivom. Ističe da je potrebno učiniti sve što mogu kako bi se izbjegao međunarodni trgovinski rat.

Merkantilni trgovinski model

Njemački socijaldemokrat i voditelj Trgovinskog odbora Europskog parlamenta Bernd Lange, u svojoj izjavi bio je znatno brutalniji od svojih kolega.

-  Ovom najavom objavljen je rat, odvagnuo je.

Objasnio je da Trump u svojoj glavi ima merkantilni trgovinski model star 200 godina. Langea je na takvu izjavu potaknula nedavna Trumpova objava na Twitteru u kojoj stoji da su trgovinski ratovi dobri i da je u njima lako pobijediti.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/969525362580484098

Nijemci nisu jedini kritičari Trumpa. U svojoj izjavi Bruno Le Maire, francuski ministar gospodarstva, istaknuo je da će iz potencijalnog trgovinskog rata između SAD-a i EU proizaći jedino gubitci. Predstavnici industrije strahuju da uvođenje carina može dovesti do gubitka radnih mjesta i to ne samo u Njemačkoj već diljem kontinenta.

>>>Trump kaže da će SAD s lakoćom pobijediti u trgovinskim ratovima, Komisija uzrujana

Iako je američki trgovinski tajnik Wilbur Ross u petak kazao da se najava carine odnosi na globalnu razinu, neke države još uvijek gaje nadu da će biti izuzete.

Prošle je godine tri posto uvoza čelika u SAD stiglo iz Njemačke, dok je ostatak uvezen iz Kanade, Južne Koreje i Meksika, gdje raste zabrinutost zbog najave.

Juncker najavio protumjere

Lange ističe da je službeni razlog uvođenja carine apsurdan, te suprotan realnosti globalnih trgovinskih odnosa. Također izrazio je bojazan da bi carine mogle na kraju biti uvedene i na druga dobra, kao što su računala.

Juncker je Trumpov prijedlog nazvao napadnom intervencijom u zaštiti američke domaće industrije, te zaprijetio protumjerama.

>>>‘Protekcionizam na prvom mjestu’: Trump uveo astronomske carine na uvoz perilica i solarnih ploča

- Nećemo mirno sjediti dok našu industriju pogađaju nepoštene mjere koje ugrožavaju tisuće europskih radnih mjesta, kazao je Juncker.

Njemački konzervativni zastupnik u Europskom parlamentu istaknuo je da Trump igra opasnu igru, te da je vrijeme da EU pokaže svoju snagu. Trumpov potez mogao bi potaknuti pravne sankcije Svjetske trgovinske organizacije. Europska komisija na idućem zasjedanju održat će raspravu o mogućem odgovoru EU.

>>>SAD uveo preliminarne carine na kineski uvoz aluminijske folije

Za razliku od europskih dužnosnika, britanski nisu toliko oštri u reakcijama s obzirom da do sad još nije došlo do javne osude unatoč tome što je Britanija posljednjih nekoliko mjeseci bila meta Trumpovih agresivnih tweetova. Britanski ministri posljednjih nekoliko tjedana navodno su pokušali spriječiti uvođenje carine. Iako se Britanija priprema na ekonomske posljedice napuštanja europskog jedinstvenog tržišta, američke mjere imat će značajan utjecaj i na Britaniju.

26. travanj 2024 05:55