Aktualno
StoryEditor

Europski dužnosnik Hakkarainen: Nema prostora za ublažavanje kapitalnih zahtjeva bankama

02. Listopad 2018.

Nema prostora za ublažavanje kapitalnih zahtjeva bankama u eurozoni ali regulatori moraju paziti da pretjerano ne pritisnu bankare i ne zakoče inovacije, poručio je u utorak dužnosnik odbora za superviziju pri Europskoj središnjoj banci (ECB).

Pentti Hakkarainen, član ECB-ova Jedinstvenog odbora za superviziju otklonio je prigovore banaka na propisani udio najlikvidnijeg kapitala u aktivi nakon financijske krize iz 2008. godine.

Pozvao se pritom na istraživanje iz 2010. godine prema kojem je idealna stopa adekvatnosti kapitala (Tier 1 capital) između 16 i 19 posto, i viša je od trenutno propisane u eurozoni.

>>>Brexit se ‘zahuktava’: ECB naredio nizozemskoj banci da vrati poslovanje u EU

- Ne vidim ništa u novijim istraživanjima što bi me navelo na zaključak da je ta procjena previsoka, kazao je Hakkarainen na financijskom skupu u Helsinkiju.

- Naši su minimalni standardi i aktualne stope adekvatnosti kapitala globalnih banaka i dalje nešto ispod te razine pa trenutno ne vidim prostora za ublažavanje kapitalnih zahtjeva, istaknuo je dužnosnik ECB-a.

Otkada je prije četiri godine preuzeo ulogu supervizora, ECB traži od banaka da ojačaju kapitalne pozicije kako bi se spriječila repriza financijske krize i traženje financijske podrške od poreznih obveznika.

>>>S&P zadržao hrvatski rejting na stupanj od investicijske razine i poboljšao izglede na pozitivne

U tom su razdoblju stope adekvatnosti kapitala banaka u eurozoni porasle u prosjeku za 3,4 postotna boda i sada su iznad 15 posto, napomenuo je Hakkarainen. Upozorio je ipak regulatore da ne pretjeraju u strogoći, posebno ako njihovi potezi prouzroče nuspojave nepredviđene u vrijeme pisanja propisa.

- Moramo paziti da ograničenja za bilance ne budu prevelika, dodao je.

- Moramo i dalje davati tržišnim akterima prostora da sami odlučuju o svojim poslovnim strategijama, moramo dati bankarima prostora da dišu i smišljaju inovacije u interesu klijenata, dodao je.

17. travanj 2024 00:36