Aktualno
StoryEditor

Europski električni bicikli teško podnose damping kineskih proizvođača

02. Listopad 2017.

Europski proizvođači električnih bicikala u ponedjeljak su se požalili Europskoj komisiji na jeftini kineski uvoz, dovodeći ga u vezu s oblicima državne pomoći koji narušavaju ravnopravnu tržišnu utakmicu.

Europsko udruženje proizvođača bicikala (EBMA) požalilo se Bruxellesu da kineski proizvođači na europskom tržištu prakticiraju damping, prodajući električne bicikle po cijenama nerijetko nižima od troškova proizvodnje.  Komisija ima rok do kraja listopada da odluči hoće li pokrenuti istragu.

>>>Izdašni poticaji: U SAD-u pomama za rabljenim električnim i hibridnim automobilima

EBMA priprema i žalbu na nezakonite subvencije, a zahtijevaju i da se registrira uvoz bicikala iz Kine, što bi u konačnici stvorilo uvjete i za naplatu zaostalih, neplaćenih carina.

Bicikli su od prije sporna tema na relaciji Bruxelles-Peking. EU je u prosincu prošle godine optužio Kinu da izvrće smisao globalnog sporazuma o zaštiti klime insistirajući da se bicikli uvrste u zelene proizvode oslobođene plaćanja carine. Kineski standardni bicikli podliježu plaćanju EU antidampinških carina od 1993. godine.

Iz EBMA-e poručuju da je lani u EU prodano više od 430.000 kineskih e-bicikala, približno 40 posto više nego u godini ranije. Procjenjuju da će ta brojka ove godine porasti na oko 800.000.

Glavni tajnik udruženja Moreno Fioravanti kaže da Europljani godišnje kupe oko 20 milijuna bicikala, od kojih ih sada oko desetina otpada na one na električni pogon. Kroz pet godina njihov bi udio mogao narasti na 25 posto, dodaje.

>>>VIDEO: U Las Vegasu najveći masakr vatrenim oružjem u američkoj povijesti

Također podsjeća da su upravo europske tvrtke razvile tehnologiju asisitiranog okretanja pedala na kojoj se temelje električni bicikli i da su lani u taj segment uložile oko milijardu eura. Sada bi mogle biti gubitnici u odmjeravanju snaga s kineskom konkurencijom.

- U današnje vrijeme europski bicikli najbolji su u svijetu, ali moramo ulagati svake godine kako bismo obnovili paletu proizvoda. Kineske tvrtke dobivaju novac od vlade, a subvencije utječu na 30, 40 čak i 50 posto cijene proizvoda. Imate tako subvencije koje generiraju prekomjerne kapacitete rezultat je damping, poručio je Fioaravanti.

23. travanj 2024 22:22