Aktualno
StoryEditor

Europski NATO saveznici umanjuju ovisnost o SAD-u, kreću s nabavom oružja

16. Veljača 2017.

Europski NATO saveznici u su se suglasili da će zajednički kupiti zrakoplove i podmornice, te možda otvoriti novo zapovjedno sjedište elitnih snaga, što su potezi kojima Europa želi SAD-u pokazati da ozbiljno misli na svoju sigurnost.

Ministri obrane Francuske i Njemačke su tijekom svečanosti potpisivanja rekli da će kupiti transportne zrakoplove Lockheed Martin C-130J, dok će se Njemačka, Belgija i Norveška pridružiti floti tankerskih zrakoplova Airbus A330 koju predvodi Nizozemska.

- Ova multinacionalna suradnja kroz NATO je jasan put za države da poboljšaju svoje oružane snage i pritom osiguraju najbolju vrijednost uloženog za svoje porezne obveznike, istaknula je Rose Gottemoeller, zamjenica glavnog tajnika NATO-a.

Potpisana pisma namjere, iako nisu pravno obvezujuća, posljednji su pokazatelj da europski saveznici staju na kraj godinama kompetitivnih državnih strategija zbog kojih Europa i dalje ovisi o SAD-u u pružanju osnovnih vojnih usluga poput punjenja goriva zrakoplovima u zraku.

Novi američki ministar obrane Jim Mattis u srijedu je upozorio saveznike u NATO-u da moraju izdvojiti više sredstava za svoju obranu ili će u suprotnom dobiti manju podršku Washingtona.

Dupliranje vojnih snaga

Još jedan od problema europskih vojnih snaga je dupliranje. Vojske EU-a posjeduju 19 različitih vrsta pješačkih oklopnih vozila, dok primjerice SAD ima samo jednu. Godišnje se na taj način nedjelotvorno potroši 25 milijardi eura, stoji u podacima Europske komisije.

Kao dio šireg nastojanja da se revitalizira europska obrambena suradnja u svjetlu ruske aneksije Krima iz 2014., te rasta militantnog islamizma na europskim granicama, Francuska je dopustila ulazak u svoj zračni prostor belgijskim i nizozemskim zrakoplovima u slučaju vanjske prijetnje. To znači da belgijski zrakoplovi koji prate neprijateljski avion sada više ne moraju stati na svojoj granici.

>>>Trump: NATO je zastario, još članica će napustiti EU

NATO-vi saveznici imaju ambicije i otvoriti novi zapovjedni centar za nizozemske, belgijske i danske elitne snage kojeg će moći koristiti i druge članice tog saveza, pogotovo one koje ne posjeduju takvo sjedište. Lokacija novog centra još nije odlučena, otkrio je jedan dužnosnik NATO-a.

Drugi planovi uključuju nabavku nove klase podmornica, poznatih kao U212A, od strane Norveške i Njemačke. Njemačka je dogovorila i zajedničke vježbe kopnenih snaga s Češkom i Rumunjskom, državama koje će obje dati svoje brigade od nekoliko tisuća vojnika u veću diviziju koja je pod njemačkim vodstvom.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg naglasio je kako se saveznici suočavaju sa "zahtjevnijim i izazovnijim sigurnosnim okruženjem" na koje moraju odgovoriti.

- Ovo je način da učinimo djelotvornijim ono što radimo, te da povećamo naš učinak, zaključio je Stoltenberg na potpisivanju.

20. travanj 2024 11:08