Aktualno
StoryEditor

Europski parlament donio rezoluciju protiv ruske propagande

25. Studeni 2016.

Rusija i islamističke terorističke skupine sve snažnije ciljaju EU s propagandom, upozorava rezolucija koju su odobrili europarlamentarci (EP) u nastojanju da pruže otpor protueuropskim kampanjama.

Odluka kaže da Moskva širi propagandu kroz medije i na druge načine – u pokušaju da potakne strah i podjele.

- Ono što ovo izvješće pokušava napraviti je uperiti prst u najmanje jednom smjeru, ili, recimo u jednom i pol smjeru, Rusiji i ISIS-u, izjavio je austrijski EP s pozicije lijevog centra, Eugen Freund.

- I objasniti da različiti ruski entiteti, Russia TV‘, Sputnik (portali optuženi da služe Kremlju) i tako dalje pokušavaju utjecati na europsku publiku. Oni pokušavaju raskoliti Europu i Sjedinjene Američke Države, oni pokušavaju omalovažiti što SAD i Europska unija čine.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=zZsxi3D5nF0[/embed]

U brzoj reakciji Moskve, ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da rezolucija puno govori o demokraciji na Zapadu.

- Mi promatramo neku potpuno očitu degradaciju, u političkom smislu te riječi - o percepciji demokracije u zapadnom društvu. U ovom slučaju, na razini Europskog parlamenta - rekao je Putin.

Europski zastupnici drže da je Rusija pospješila svoju protu-EU propagandu nakon aneksije Krima i da je ona usmjerena na europske institucije. Parlament predlaže poticanje bolje opće informiranosti, edukacije i istraživačkog novinarstva, navodi EuroNews.

20. travanj 2024 12:27