Aktualno
StoryEditor

Europski parlament pojednostavljuje pravila za obračun PDV-a u trgovini

03. Listopad 2018.

Europski parlament je u srijedu usvojio izvješća hrvatske zastupnice Ivane Maletić kojima se, među ostalim, pojednostavljuju pravila za obračun PDV-a u prekograničnoj trgovini i jača sustav praćenja trošarinske robe među državama, odnosno proizvoda poput duhana, naftnih derivata i alkoholnih pića.

>>>Hrvatska među top tri ubirača PDV-a u Europi 2016.

Izvješćem o izmjenama direktive o PDV-u smanjuju se troškovi poduzetnika u prekograničnom poslovanju, ističe ured zastupnice u priopćenju i napominje da poduzetnici upravo komplicirani obračun PDV-a ističu kao glavnu prepreku za izlazak na jedinstveno tržište.

Izmjene usvojene na plenarnoj sjednici u Strasbourgu pojednostavljuju sustav i smanjuju troškove poduzetnika a trebale bi smanjiti i prekogranične prijevare.

Procjena je da će se troškovi usklađivanja poduzetnika u prekograničnom poslovanju smanjiti za jednu milijardu eura, a gubici prihoda od PDV-a zbog prijevara za najmanje 40 milijardi eura.

Također se predviđa uspostava One stop shop-a za poduzetnike u sklopu kojeg će imati informacije o promjenama i ažuriranju stopa PDV-a u državama članicama.

Prijedlogom izmjena direktive uvode se pravila koja su ujedno i priprema za uspostavu konačnog sustava PDV-a na principu oporezivanja prema mjestu odredišta, napominje ured zastupnice.

Europarlamentarci su u srijedu usvojili i izvješće zastupnice o izmjenama Uredbe o administrativnoj suradnji u području trošarina kojime se omogućuje bolje praćenje trgovine trošarinskim dobrima što je važno radi poštene konkurencije i zaštite proizvođača, a time i zaštite radnih mjesta.

>>>Marić: Ima prostora za dodatno smanjenje poreznog opterećenja, PDV-a

Uređenje ovog tržišta posebno je važno za Republiku Hrvatsku koja je značajnim dijelom okružena državama nečlanicama s različitim i još uvijek neusklađenim režimom trošarina s EU-om, ističe ured zastupnice.

Direktivom se propisuje obvezna registracija gospodarskih subjekata koji premještaju robu kako bi se automatizirao nadzor kretanja trošarinske robe koja je puštena u potrošnju u jednoj državi članici i zatim premještena u drugu državu članicu radi dostave u komercijalne svrhe.

Europski parlament je usvojio i izvješće zastupnice kojim se daje pomoć od 1,2 milijuna eura Nizozemskoj iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji (EGF) zbog velikog otpuštanja radnika u bankarskom sustavu.

Otpuštanja koja su se dogodila u 20 poduzeća u nizozemskom bankarskom sektoru povezana su s globalnom financijskom i gospodarskom krizom i njezinim utjecajem na usluge i funkcioniranje nizozemskih banaka koje su, zbog niskih kamatnih stopa i pada profitabilnosti, smanjile svoje osoblje zbog zatvaranja regionalnih podružnica i okretanja na on-line bankarstvo.

Otpušteno je 1324 radnika, ali samo njih 450 koji pripadaju najranjivijim skupinama bit će potpomognuto predloženim mjerama radi poboljšanja izgleda za reintegraciju na tržištu rada.

>>>Predloženo snižavanje opće stope PDV-a na 24% od 2020. – javna rasprava do 6. rujna

Pomoć iz EGF-a može dobiti i Republika Hrvatska u slučajevima otpuštanja preko 500 radnika u jednom sektoru. U prijedlogu nove regulative zastupnica se zalaže za smanjenje granice broja radnika koji su izgubili posao zbog globalnih promjena, na 150 zaposlenih kako bi manje države poput Hrvatske ravnopravno koristile EGF, napominje ured zastupnice.

19. travanj 2024 18:57