Aktualno
StoryEditor

Europski ulagači oprezni, cijene nafte pale

14. Svibanj 2018.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro indeksi blago pali, nakon sedam tjedana rasta, a u opreznom trgovanju pod najvećim je pritiskom energetski sektor zbog pada cijena nafte.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,05 posto, nakon sedam tjedana rasta.

Londonski FTSE indeks oslabio je jutros 0,05 posto, na 7.723 boda, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.538 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,05 posto, na 13.006 bodova.

Najviše su jutros pale, 0,4 posto, cijene dionica u naftnom i plinskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte s najviših razina od kraja 2014. godine.

>>>Cijene nafte nabujale do 77 dolara

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,4 posto, na 76,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,3 posto, na 70,45 dolara.

Posljedica je to rasta proizvodnje u SAD-u zbog čega bi mogla porasti ponuda na svjetskim tržištima.

Prošloga je tjedna proizvodnja u SAD-u dosegnula rekordne razine od 10,7 milijuna barela dnevno, blizu proizvodnje Rusije, vodećeg svjetskog proizvođača, koja doseže 11 milijuna barela dnevno.

U SAD-u se može očekivati i daljnji rast proizvodnje, s obzirom da je tvrtka Baker Hughes u petak izvijestila da je prošloga tjedna broj bušotinskih postrojenja u SAD-u porastao šesti tjedan zaredom, i to za njih 10, na ukupno 844, najvišu razinu od ožujka 2015.

>>>Skok cijena nafte potaknuo Wall Street

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na dobitku 0,4 posto, dosegnuvši najvišu razinu u dva mjeseca.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, na 22.865 bodova, najvišu razinu u tri i pol mjeseca.

Azijske ulagače ohrabrile su naznake popuštanja napetosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

>>>Uslijed rasta cijena u zdravstvenom sektoru Wall Street jačao tri dana zaredom

Nakon što je nedavno predsjednik SAD-a Donald Trump zabranio kineskoj tehnološkoj tvrtki ZTE prodaju njezine opreme u SAD-u zbog sigurnosnih razloga, u nedjelju je putem Twittera poručio pomoći toj kompaniji da brzo vrati poslove.

Na tržištima je to protumačeno kao ustupak Kini uoči nastavka trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga, koji su još nedavno jedan drugom prijetili uvođenjem carina.

- Poruka da Trump sada radi na rješenju za ZTE je signal odmrzavanja odnosa između Pekinga i Washingtona. To pokazuje da Trump možda vidi mogućnosti za stvarni progres u trgovinskim razgovorima, pišu analitičari JPMorgana u bilješci klijentima.

24. travanj 2024 21:33