Aktualno
StoryEditor

Europsko debatno natjecanje: Zagrebački studenti pobijedili timove s Oxforda i Cambridgea

31. Kolovoz 2019.

Lovro Šprem i Tin Puljić prvaci su Europskoga sveučilišnog debatnog prvenstva održanog u Ateni u kategoriji timova kojima je engleski drugi jezik. Bili su najbolji među dvjesto ekipa iz cijele Europe, od kojih su mnoge s uglednih i poznatih sveučilišta

Studenti Sveučilišta u Zagrebu Lovro Šprem i Tin Puljić pobijedili su na Europskom sveučilišnom debatnom prvenstvu održanom u Ateni u kategoriji timova kojima je engleski drugi jezik. Bili su najbolji na natjecanju na kojem je sudjelovalo više od 200 ekipa iz cijele Europe.

– Najviše nam odgovaraju debate o međunarodnim odnosima i ekonomiji jer Lovro studira ekonomiju, a ja sam na politologiji. Ali na ovakvim natjecanjima morate biti spremni na sve, pa mnogo čitamo tijekom godine i pratimo trendove u svim područjima koja se mogu pojaviti na natjecanju – dodao je Puljić.

Probijanje barijera

Za uspjeh na prvenstvu bilo im je potrebno vrlo široko znanje o nizu tema iz različitih područja: poput dužničke krize u Grčkoj, prosvjeda u Hong Kongu, policijske brutalnosti i različitih filozofskih koncepata, a uspjeh dodatno potvrđuje i plasman u finale Open kategorije u kojoj se natječu izvorni govornici.

– Turnir je uključivao devet preliminarnih rundi te one eliminacijske, pri čemu se 15 minuta prije svake runde dobiva tema i nasumce dodijeljena strana za koju se zatim pripremaju argumenti. Na samom natjecanju regularno smo pobjeđivali timove sa sveučilišta kao sto su Oxford, Cambridge i LSE, time probivši barijere kako jezika, tako i prestiža i novčanih mogućnosti. Za uspjeh potrebna je prije svega opća informiranost o aktualnim temama u širokom spektru djelatnosti (teme pokrivaju bilo što od ekonomije i politike do psihologije, filozofije i znanosti), zatim velika količina truda, rada i predanosti te na kraju, kao i u svakom sportu, sposobnost nošenja sa stresom i pritiskom – objasnio je Tin Puljić.

Poticaj drugima

Tin Puljić s Fakulteta političkih znanosti i Lovro Šprem s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu iza sebe već imaju niz uspjeha na međunarodnim debatnim prvenstvima. Tako su, primjerice, zimus u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici postali prvi tim u povijesti tog natjecanja koji je ušao u finale a da mu engleski nije materinski jezik.

- Što se tiče iskustava mi smo uglavnom presretni jer ne debatiramo predugo zajedno nego godinu dana manje više i ima timova koji su na papiru puno jači od nas. A za pobjedu je bilo potrebno puno truda i rada, ali i sreće.  Obojica se bavimo debatom već od srednje škole - kaže Šprem.

Tin i Lovro ponosni su na svoj uspjeh, ali najviše od svega nadaju se da bi on mogao utrti put daljnjem razvoju sveučilišne debate u Hrvatskoj i njezinoj većoj uočljivosti te financiranju kako bi postala dostupna svima koji se njome žele baviti, kako ovakvi rezultati ne bi ostali izoliran slučaj.

15. travanj 2024 18:46