Aktualno
StoryEditor

Eurostat: Cijene hrvatskih nekretnina u prvom tromjesečju ubrzano rasle

11. Srpanj 2018.

Rast cijena stambenih nekretnina u Europskoj uniji blago je ubrzao u prvom tromjesečju na godišnjoj razini, a u Hrvatskoj je to ubrzanje bilo izrazitije, pokazuju podaci europskog ureda za statistiku.

U prvom su kvartalu cijene stambenih nekretnina, mjerene indeksom cijena nekretnina, na godišnjoj razini porasle za 4,7 posto na prostoru Europske unije te za 4,7 posto u eurozoni, izvijestio je Eurostat. To je nešto brži rast nego u posljednja tri mjeseca 2017., kada su cijene u EU porasle 4,5 posto, a u eurozoni 4,3 posto na godišnjoj razini.

>>> Ministar Štromar obišao POS stanove u Šibeniku i najavio gradnju novih

Među članicama EU, najviše su na godišnjoj razini porasle cijene stambenih nekretnina u Latviji, za 13,7 posto. Iza nje su Slovenija, s rastom cijena za 13,4 posto, Irska, s 12,3 posto, i Portugal, s 12,2 posto. U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle 8,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U posljednjem tromjesečju 2017. porasle su 7,6 posto.

Pad cijena stambenih nekretnina zabilježen je u prvom kvartalu u Švedskoj i Italiji, za po 0,4 posto, te u Finskoj, za 0,1 posto.

Blago usporen rast cijena na tromjesečnoj razini

U usporedbi sa zadnjim kvartalom 2017., cijene nekretnina porasle su u prva tri ovogodišnja mjeseca za 0,7 posto, te za 0,6 posto u eurozoni.

Time je njihov rast u EU blago ubrzao u odnosu na kraj 2017., kada su porasle 0,6 posto. U eurozoni je usporio u odnosu na prethodno tromjesečje kada su cijene uvećane 0,8 posto. Među zemljama članicama najsnažniji je rast cijena na tromjesečnoj razini zabilježen u Latviji, za 7,5 posto, te Mađarskoj i Sloveniji, za po 4,4 posto, i u Portugalu, za 3,7 posto.

>>> Opendoor - disruptorski app na tržištu nekretnina

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prva tri ovogodišnja mjeseca porasle 0,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su poskočile 3,2 posto.

Najveće smanjenje zabilježeno je, pak, na Malti, za 4,7 posto, Cipru, za 1,8 posto, i u Švedskoj, za 0,8 posto, pokazuju podaci Eurostata.

17. travanj 2024 05:37