Aktualno
StoryEditor

Eurostat: Godišnja inflacija u eurozoni u ožujku ubrzala na 1,4 posto

04. Travanj 2018.

Rast potrošačkih cijena u eurozoni ubrzao je u ožujku na godišnjoj razini ponajprije zahvaljujući rastu cijena u segmentu hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.

Godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u ožujku je u 19-članom gospodarstvu ubrzala na 1,4 posto, s 1,1 posto u veljači, objavio je Eurostat u preliminarnim procjenama.

Time se ponovo podigla na razinu iz prošlogodišnjeg prosinca iako još uvijek osjetno zaostaje za ciljanom razinom Europske središnje banke (ECB) od nešto manje od dva posto.

>>>DZS: Potrošačke cijene u siječnju na godišnjoj razini porasle za 1,1 posto

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene energije i hrane, također je blago porasla u ožujku, na 1,3 posto, s 1,2 posto zabilježenih u veljači.

Među glavnim sastavnicama HICP-a, u segmentu hrane, alkohola i duhana cijene su na godišnjoj razini rasle dvostruko snažnijim tempom, odnosno po stopi od 2,2 posto. U veljači su bile porasle jedan posto, pokazuje izvješće.

>>>Zbog jeftinije energije i svježe hrane inflacija u eurozoni dodatno oslabila u siječnju

Svježa je hrana pritom na godišnjoj razini poskupila za 0,9 posto, nakon što je u istom postotku bila pojeftinila u veljači u odnosu na isti mjesec godine ranije.

Rast cijena blago je ubrzao i u segmentu usluga, koje su poskupjele za 1,5 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije. U veljači bile su porasle 1,3 posto.

Blago je pak usporio rast cijena energije, na dva posto, nakon 2,1-postotnog u veljači. Posustao je i rast cijena neenergetskih industrijskih proizvoda, na 0,2 posto, s 0,6 u prethodnom mjesecu.

25. travanj 2024 01:24