20. veljača 2018.

Eurostat: Građevinske aktivnosti u EU lani usporile, podaci za RH nisu objavljeni

Građevinske aktivnosti u Europskoj uniji (EU) u prosincu 2017. godine na mjesečnoj su razini blago uvećane, dok su na godišnjoj značajnije usporile, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođena proizvodnja u građevinskom sektoru na razini 28-članog EU-a u prosincu 2017. prema mjesecu je ranije uvećana za 0,6 posto, nakon rasta za revidiranih 0,5 posto u studenome, pokazale su u ponedjeljak najnovije procjene Eurostata. Među zemljama članicama čijim podacima su raspolagali u Eurostatu, najizrazitiji rast aktivnosti u graditeljstvu prema mjesecu ranije zabilježen je u Rumunjskoj, za 4,5 posto, a u stopu je slijede Francuska i Mađarska, s većom proizvodnjom od 4,2 odnosno 3,9 posto.

>>>DZS: U prosincu prvi pad broja građevinskih dozvola nakon 20 mjeseci

S druge strane, najizrazitiji pad na mjesečnoj je razini zabilježen u Slovačkoj, za 5,5 posto, Španjolskoj, za 4,4 posto, te u Bugarskoj, za tri posto. Za Hrvatsku podaci nisu objavljeni, uz napomenu da spadaju u skupinu članica koje nisu obvezne dostavljati mjesečne podatke.

U 19-članoj je eurozoni graditeljska aktivnost gotovo stagnirala u prosincu, porastavši za svega 0,1 posto u odnosu na mjesec ranije, kad je porasla za revidiranih 0,2 posto. U cijeloj prošloj godini prosječna je proizvodnja u graditeljskom sektoru na razini EU-a uvećana za 3,5 posto, a u eurozoni za 2,4 posto, objavio je Eurostat.

Na godišnjoj razini aktivnosti oštro usporile

Na razini EU-a graditeljske aktivnosti u prosincu 2017. godine znatno su usporile rast, na 1,5 posto, s revidiranih 3,1 posto, pokazalo je najnovije izvješće.

>>> DZS: Oporavlja se građevinski sektor, porast radova i narudžbi

Najizrazitiji rast, među zemljama čijim su podacima raspolagali u Eurostatu, zabilježen je u Mađarskoj, od čak 35 posto. Slijede Slovenija, s većom proizvodnjom za 21,2 posto i Poljska gdje je ona uvećana za 18,3 posto. Nasuprot njima, najveći pad graditeljskih aktivnosti zabilježen je u Španjolskoj, za 13,4 posto, i u Bugarskoj, od 4,1 posto.

I u 19-članoj eurozoni graditeljske su aktivnosti oštro usporile na godišnjoj razini. U prosincu su porasle za 0,5 posto prema istom mjesecu godine ranije, nakon 2,9-postotnog rasta u studenom.

>>>Štromar: Građevinarstvo se oporavlja; Ranogajec: Nema radnika, doživjet ćemo krah

U četvrtom kvartalu 2017. godine u EU su graditeljske aktivnosti porasle za 2,5 posto u usporedbi s istim kvartalom godine ranije, a u eurozoni za 1,9 posto. U odnosu pak na treći kvartal 2017. aktivnosti u tom segmentu su stagnirale u obje skupine zemalja, objavio je EUROSTAT u najnovijim procjenama.