Korona i biznis
30. kolovoz 2019.

Eurostat: Hrvatska ponovno među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i Hrvatskoj u srpnju se zadržala na razinama iz prethodnog mjeseca, a Hrvatska je ponovno bila među zemljama s njenim najvećim padom na godišnjoj razini, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.

Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), u srpnju je iznosila 6,3 posto, kao i u mjesecu ranije, te je ostala na najnižim razinama otkako je europski statistički ured počeo objavljivati mjesečna izvješća u siječnju 2000.

U istom mjesecu godine ranije stopa nezaposlenosti u EU28 iznosila je 6,8 posto, pokazalo je najnovije izvješće.

I u eurozoni je stopa nezaposlenosti stagnirala, zadržavši se na 7,5 posto, najnižoj razini od srpnja 2008. godine. U prošlogodišnjem srpnju iznosila je 8,1 posto.

Ukupno je u 28-članoj Uniji na kraju srpnja bilo 15,613 milijuna nezaposlenih građana, od čega 12,322 milijuna u eurozoni.

Njihov je broj u odnosu na lipanj uvećan za 27 tisuća u EU-u a smanjen za 16 tisuća u eurozoni. U odnosu na prošlogodišnji srpanj manji je za 1,093 milijuna u EU-u, te za 898 tisuća u eurozoni.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najniža je stopa nezaposlenosti u srpnju zabilježena u Češkoj, od 2,1 posto. Slijedi Njemačka s tri posto.

Najvišu je stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a bilježila Grčka, od 17,2 posto u svibnju. Slijedi Španjolska s 13,9 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u srpnju iznosila 7,1 posto, kao i mjesecu ranije. Na toj je razini od travnja ove godine, pokazalo je izvješće Eurostata.

Bez posla je u Hrvatskoj u srpnju prema podacima Eurostata bilo 128 tisuća građana, kao i u mjesecu ranije, odnosno 24 tisuće manje nego u prošlogodišnjem srpnju.

U odnosu na prošlogodišnji srpanj stopa nezaposlenosti smanjena je za 1,3 postotna boda.

Uz Hrvatsku, među zemljama s najvećim padom stope nezaposlenosti su Grčka, gdje je smanjena za 2,2 postotna boda, Cipar, gdje je također pala za 1,3 postotna boda, te Slovačka i Španjolska sa smanjenjem stope nezaposlenosti za 1,2 odnosno 1,1 postotni bod.

Ukupno je u usporedbi s istim mjesecom prošle godine stopa nezaposlenosti pala u 25 zemalja EU-a, a povećana je u Luksemburgu, Litvi i Švedskoj.

Blago povećana nezaposlenost među mladima

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti na razini EU-a u srpnju je iznosila 14,3 posto i veća je za 0,1 postotni bod u odnosu na prethodni mjesec.

Isto je povećanje zabilježeno i u eurozoni, na 15,6 posto.

Bez posla je u srpnju u EU-u bilo ukupno 3,195 milijuna mladih, od čega 2,245 milijuna u eurozoni.

Time je broj nezaposlenih u toj dobnoj skupini u EU-u na godišnjoj razini smanjen za 167 tisuća, te za 149 tisuća u eurozoni.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u srpnju zabilježila Njemačka, od 5,6 posto. Slijede Nizozemska sa 6,7 posto, te Češka sa sedam posto.

Najviša je stopa nezaposlenosti mladih zabilježena u Grčkoj, od 39,6 posto u prvom tromjesečju 2019. godine. Slijede Španjolska s 32,1 posto i Italija s 28,9 posto.

Hrvatska ne objavljuje mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U drugom tromjesečju ove godine stopa nezaposlenosti iznosila je revidiranih 19,8 posto, uz 31 tisuću nezaposlenih mladih, pokazuje Eurostatovo izvješće.