08. siječanj 2018.

Eurostat: Industrijski proizvodi u EU poskupili, u Hrvatskoj cijene ubrzano rastu

Proizvođačke cijene u europskoj industriji blago su ubrzale u studenom, a Hrvatska je bila među zemljama Europske unije s izrazitijim ubrzanjem na mjesečnoj razini, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU i eurozone proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u studenom za 0,6 posto u odnosu na listopad kada su uvećane 0,4 posto.

Najviše su u obje zone porasle cijene u energetskom sektoru, za 2,5 posto u EU, te za 2,3 posto u eurozoni. U ostalim su sektorima bile gotovo nepromijenjene u odnosu na prethodni mjesec, utvrdili su u Eurostatu.

Među zemljama EU-a najviše su u studenom na mjesečnoj razini porasle proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Nizozemskoj, za 1,9 posto, te u Danskoj, za 1,8 posto, Belgiji, za 1,7 posto, i u Francuskoj, za 1,4 posto.

>>>Industrija eurozone rekorderski zaključila 2017.

U Hrvatskoj su uvećane 1,3 posto u odnosu na listopad kada su porasle 0,3 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini zabilježili su u studenom Cipar, za 0,5 posto, Irska, za 0,3 posto, i Češka, za 0,1 posto.

Blago ubrzanje i na godišnjoj razini

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU u studenom porasle 3,1 posto, nakon revidiranog 2,8-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, izračunali su u Eurostatu.

U eurozoni cijene su u studenom porasle 2,8 posto, nakon 2,5-postotnog rasta u listopadu.

Najviše su i u EU i u eurozoni porasle cijene u energetskom sektoru, za 5,9 odnosno 4,9 posto. Najblaži rast proizvođačkih cijena bilježio je sektor trajnih potrošačkih dobara, za jedan posto u EU, te za 0,7 posto u eurozoni.

>>>Ekonomski institut: Pivarska industrija izravno i neizravno stvara 1,8 posto hrvatskog BDP-a

Među zemljama članicama naviše su na godišnjoj razini u studenom porasle proizvođačke cijene u belgijskoj industriji, za 7,1 posto. Slijedi Bugarska s 5,8 posto, Velika Britanija s 5,1 posto, Mađarska sa 4,7 posto i Nizozemska sa 4,6 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom porasle 4,0 posto na godišnjoj razini, nakon 1,4-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.