Aktualno
StoryEditor

Eurostat: Maloprodaja u EU na mjesečnoj razini smanjena, Hrvatska prati trendove

06. Veljača 2018.

Promet od trgovine na malo u Europskoj uniji (EU) i eurozoni u prosincu 2017. godine smanjen je prema mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini njegov rast usporio, a slična kretanja zabilježena su i u Hrvatskoj, pokazale su procjene Eurostata.

Sezonski prilagođen promet od trgovine na malo u 28-članom EU u prošlogodišnjem je prosincu smanjen za jedan posto u usporedbi s mjesecom ranije, kad je porastao za revidiranih 2,1 posto, pokazalo je u ponedjeljak najnovije izvješće Eurostata.

>>>Eurostat: Stopa nezaposlenosti u EU stagnira, u Hrvatskoj opada

I u 19-članoj eurozoni promet je smanjen, za 1,1 posto u odnosu na studeni 2017. godine, kad je porastao za revidiranih dva posto. Prema prijašnjem izvješću Eurostata rast prometa u obje skupine zemalja u studenome je iznosio 1,5 posto, napominje se u Eurostatovu priopćenju.

U 2017. godini je prosječan promet u maloprodaji u EU i eurozoni porastao za 2,6 posto prema godini ranije.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođen promet od trgovine na malo u prosincu lani smanjen za 0,4 posto u usporedbi s mjesecom ranije, kad je porastao za 1,2 posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

>>>Eurostat: Uz Latviju i Sloveniju, Hrvatska ima najveći skok turističkih noćenja u 2017.

Među zemljama članicama, čijim su podacima raspolagali u Eurostatu, daleko najveći pad zabilježen je u Luksemburgu, za 6,2 posto. Slijede Irska i Slovenija, s padom prometa od trgovine na malo za 2,7, odnosno 2,3 posto.

S druge strane, najveći rast prometa zabilježen je na Malti, za 3,1 posto, u Estoniji, za 1,8 posto, te u Rumunjskoj, za 1,3 posto.

Na razini EU-a, promatrano prema kategorijama proizvoda, slabiji promet pripisuje se padu prometa u svim praćenim kategorijama. U trgovini na malo neprehrambenim proizvodima promet je pao za 1,1 posto, a u trgovini kako hrane, pića i duhanskih proizvoda, tako i motornih goriva, za po 0,7 posto.

>>>Čakovečki mlinovi: Osvojena gotovo cijela maloprodaja na najvećemu hrvatskom otoku

U eurozoni je pad prometa također zabilježen u svim promatranim kategorijama, pri čemu je najizrazitiji bio u kategoriji motornih goriva, za 1,5 posto. Slijede neprehrambeni proizvodi, s padom prometa u trgovini na malo za 1,2 posto, te trgovina hrane, pića i duhana, s padom prometa za 0,7 posto.

Usporio rast maloprodaje na godišnjoj razini

U prosincu 2017. prema istom mjesecu godine ranije, prema kalendarski prilagođenim podacima, rast maloprodaje na razini EU-a u cjelini usporio je na 2,4 posto, s revidiranih 3,7 posto u prethodnom mjesecu. U eurozoni je rast prometa usporio na 1,9 posto, s revidiranih 3,9 posto u mjesecu ranije.

U Hrvatskoj je, prema kalendarski prilagođenim podacima, promet od trgovine na malo na godišnjoj razini porastao za 3,2 posto, nasuprot 5,2-postotnom rastu u prethodnom mjesecu.

>>>Eurostat: Cijene nekretnina u EU blago ubrzale u trećem kvartalu 2017., u RH rast blago usporio

Među članicama čiji su podaci bili dostupni statističkom uredu, najizrazitiji rast prometa u maloprodaji zabilježen je na Malti, za 12,4 posto. Slijede Rumunjska i Poljska, s rastom prometa od 10,1, odnosno 9,2 posto.

Pad prometa zabilježen je samo u Luksemburgu, za 20,7 posto, i u Belgiji, za 2,5 posto, navodi se u priopćenju Eurostata.

Na razini 28-članog EU-a rast prometa zabilježen je u svim kategorijama proizvoda, predvođen 3,7-postotnim rastom u trgovini neprehrambenih proizvoda. Slijede hrana, pića i duhan, čiji je promet od trgovine na malo uvećan za 1,2 posto, te motorna goriva, s 0,4 posto većim prometom.

U eurozoni je rast prometa također predvođen trgovinom neprehrambenih proizvoda, s rastom za 2,7 posto, a slijedi trgovina hrane, pića i duhana, s 1,3 posto većim prometom. Iznimka je bila trgovina motornih goriva, gdje je promet smanjen za 0,8 posto, objavio je EUROSTAT.

19. travanj 2024 11:05