Aktualno
StoryEditor

Eurostat: Najniža stopa nezaposlenih u EU i Hrvatskoj u zadnjih 19 godina

01. Srpanj 2019.

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i Hrvatskoj u svibnju je skliznula na nove najniže razine otkako je Eurostat prije 19 i pol godina počeo objavljivati mjesečne podatke, pokazuje u ponedjeljak objavljeno izvješće.

Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), u svibnju je iznosila 6,3 posto, što je njezina nova najniža razina otkako je europski statistički ured počeo objavljivati mjesečna izvješća u siječnju 2000.

U travnju je iznosila 6,4 posto, a u svibnju prošle godine 6,9 posto, pokazalo je najnovije izvješće.

I u eurozoni je stopa nezaposlenosti kliznula za 0,1 postotni bod u odnosu na travanj, na 7,5 posto, što je njezina najniža razina od srpnja 2008. godine.

U svibnju prošle godine iznosila je 8,3 posto.

Ukupno je u 28-članoj Uniji na kraju svibnja bez posla bilo 15,653 milijuna građana, od čega 12,348 milijuna u eurozoni.

Njihov je broj u odnosu na travanj smanjen za 71 tisuću u EU-u, odnosno za 103 tisuće u eurozoni. U odnosu na prošlogodišnji svibanj manji je za 1,277 milijuna u EU-u, te za 1,133 milijuna u eurozoni.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najniža je stopa nezaposlenosti u svibnju zabilježena u Češkoj, od 2,2 posto. Slijede Njemačka i Nizozemska s 3,1 odnosno 3,3 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u svibnju iznosila sedam posto i smanjena je za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu vrijednost u travnju. To je njezina nova najniža razina otkada je Eurostat početkom 2000. godine počeo objavljivati podatke za Hrvatsku.

Ujedno je za pola postotnog boda niža u odnosu na prosječnu stopu u eurozoni.

Bez posla je u Hrvatskoj u svibnju prema podacima Eurostata bilo 126 tisuća građana, dvije tisuće manje nego u travnju, odnosno 28 tisuća manje nego u prošlogodišnjem svibnju.

Najvišu je stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a bilježila Grčka, od 18,1 posto u ožujku. Slijede Španjolska s 13,6 posto i Italija s 9,9 posto.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, stopa nezaposlenosti pala je u 23 zemlje EU-a, stagnirala je u Austriji, a povećana je u Danskoj, Luksemburgu, Poljskoj i Švedskoj.

Najveći je pad stope nezaposlenosti zabilježen u Grčkoj, za 2,1 postotni bod. Slijede Španjolska i Cipar s padom stope nezaposlenosti za po 1,8 postotnih bodova.

Stagnacija stope nezaposlenosti mladih u EU

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti na razini EU-a u svibnju je iznosila 14,3 posto, kao i u mjesecu ranije, prema revidiranim podacima Eurostata.

U eurozoni je pak smanjena za 0,2 postotna boda u odnosu na revidiranu vrijednost za travanj i iznosila je 15,7 posto.

Bez posla je u svibnju u EU-u bilo ukupno 3,217 milijuna mladih, od čega 2,295 milijuna u eurozoni.

Time je broj nezaposlenih u toj dobnoj skupini u EU-u na godišnjoj razini smanjen za 176 tisuća, te za 133 tisuće u eurozoni.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao, najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u svibnju zabilježila Njemačka, od 5,1 posto. Slijedi Nizozemska sa 6,3 posto.

Najviša je stopa nezaposlenosti mladih zabilježena u Grčkoj, od 40,4 posto u ožujku. Slijede Španjolska s 31,7 i Italija s 30,5 posto.

Hrvatska ne objavljuje mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U prvom je tromjesečju ove godine stopa nezaposlenosti prema revidiranim Eurostatovim podacima iznosila 20,6 posto, uz 32 tisuće nezaposlenih mladih, pokazuje Eurostatovo izvješće.

17. travanj 2024 00:56