Aktualno
StoryEditor

Eurostat: Pad građevinskih aktivnosti u EU i eurozoni u ožujku

19. Svibanj 2017.

Aktivnosti u građevinskom sektoru zemalja Europske unije i eurozone pale su u ožujku u odnosu na mjesec ranije, pokazuju prve procjene europskog statističkog ureda Eurostat.

Na razini EU sezonski prilagođene građevinske aktivnosti smanjene su u ožujku za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su prema revidiranim podacima Eurostata porasle 3,9 posto. U eurozoni je, pak, pad iznosio 1,1 posto u odnosu na veljaču, u kojoj je prema revidiranim podacima zabilježen skok od 5,5 posto na mjesečnoj razini.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, građevinske aktivnosti u ožujku porasle su 3,6 posto na području zajedničke europske valute te 3,7 posto na područje cijele EU.

Pad aktivnosti u građevinskom sektoru od 1,1 posto u eurozoni u ožujku dogodio se uslijed pada aktivnosti u visokogradnji od 1,7 posto, dok je u niskogradnji zabilježen porast od 1,1 posto.

Padu od 0,8 posto na mjesečnoj razini u EU najviše je doprinio pad od 1,1 posto u visokogradnji, dok je djelomičnu protutežu predstavljao porast u niskogradnji od 0,7 posto.

Bez podataka za Hrvatsku

Prema izvješću Eurostata, od zemalja članica EU za koje su bili dostupni podaci, najveći pad građevinskih aktivnosti je zabilježila Francuska, 5,1 posto, slijedi Švedska s 4,5 te Portugal s 2,0 posto. S druge strane, rastom graditeljske aktivnosti na mjesečnoj razini prednjačile su Poljska, Slovenija, Slovačka i Mađarska, sa skokom od 9,7, 6,5, 3,6 odnosno 3,4 posto.

Porast građevinskih aktivnosti u ožujku u eurozoni od 3,6 posto na godišnjoj razini poduprto je skokom aktivnosti u niskogradnji od 6,8 te visokogradnji od 2,7 posto.

U EU, pak, rast od 3,7 posto u odnosu na prošlogodišnji ožujak se u najvećoj mjeri zahvaljuje porastu aktivnosti u visokogradnji od 3,8 te u niskogradnji od 3,3 posto.

Od zemalja za koje su bili dostupni podaci, u ožujku na godišnjoj razini najveći porast građevinske aktivnosti ostvarile su Slovenija, 41,5 posto, Mađarska, 33,2 i Poljska, 13,0 posto. S druge strane, pad je zabilježen u Španjolskoj, 5,0 posto i Rumunjskoj, 1,0 posto, navodi se u izvješću Eurostata.

Europski statistički ured nije objavio podatke za ožujak za Hrvatsku budući da ona pripada skupini zemalja članica koje nisu dužne dostavljati mjesečne podatke o aktivnostima u građevinskom sektoru.

24. travanj 2024 04:49