Aktualno
StoryEditor

Eurostat: Posustao rast gospodarske aktivnosti u EU i eurozoni

30. Listopad 2018.

Rast gospodarskih aktivnosti u Europskoj uniji i eurozoni u trećem je tromjesečju posustao na kvartalnoj i godišnjoj razini i najslabiji je u ovoj godini, pokazuju u utorak objavljene prve preliminarne procjene Eurostata.

>>>Eurostat: Javni dug Hrvatske 76,1 posto, Estonije 8,3 posto

Na razini 28-članog EU-a sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) u tromjesečju na izmaku porastao je za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan 0,5 posto, izračunali su u europskom statističkom uredu.

Rast je na kvartalnoj razini posustao i na razini 19-člane eurozone, na 0,2 posto, što znači da je upola sporiji nego u prethodnom tromjesečju.

Time je po izračunima Eurostata tromjesečni rast BDP-a na razini EU-a i eurozone u razdoblju od srpnja do rujna bio najslabiji u protekla četiri kvartala.

I na godišnjoj je razini gospodarska aktivnost u oba područja rasla najslabijim tempom u proteklih godinu dana.

Sezonski prilagođen BDP u EU-u u trećem je tromjesečju prema istom razdoblju lani porastao za 1,9 posto, nakon 2,1-postotnog rasta u drugom kvartalu.

>>>Eurostat: Izvoz EU-a u kolovozu porastao više od 9, a uvoz više od 10 posto

U eurozoni je rezultat bio još slabiji, s obzirom na procijenjeni rast aktivnosti u trećem kvartalu od 1,7 posto, nakon 2,2 posto u prethodnom tromjesečju, pokazale su prve procjene Eurostata.

20. travanj 2024 14:20