Aktualno
StoryEditor

Eurostat: Rast cijena u ožujku blago ubrzao u cijeloj EU

18. Travanj 2018.

Rast potrošačkih cijena na razini Europske unije (EU) u ožujku je na godišnjoj razini blago ubrzao a Hrvatska je pratila trend, pokazalo je u srijedu najnovije izvješće Eurostata.

Potrošačke cijene, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), na razini 28-članog EU-a u ovogodišnjem su ožujku porasle za 1,5 posto na godišnjoj razini, blago ubrzavši u odnosu na revidirani 1,4-postotni rast u prethodnom mjesecu, pokazalo je izvješće Eurostata.

>>>Eurostat: Godišnja inflacija u eurozoni u ožujku ubrzala na 1,4 posto

U prošlogodišnjem je ožujku godišnja inflacija u EU iznosila 1,6 posto. Zahvaljujući poskupljenju usluga rast cijena ubrzao je i u eurozoni, na 1,3 posto, s 1,1 posto zabilježenih u veljači. To je za nijansu slabije u odnosu na Eurostatovu preliminarnu procjenu od 1,4 posto.

U ožujku prošle godine godišnja inflacija iznosila je 1,5 posto.  Tempo rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini u eurozoni tako i dalje osjetno zaostaje za onim u visini od gotovo dva posto koliko su zacrtali u Europskoj središnjoj banci (ECB).

Uvećana godišnja stopa inflacije

Temeljna inflacija, koja isključuje energiju i svježu hranu a ECB je smatra najboljim pokazateljem inflatornih kretanja, u ožujku je također blago ubrzala, na 1,3 posto, u odnosu na 1,2 posto u mjesecu ranije.

U usporedbi s veljačom godišnja stopa inflacije uvećana je u 15 zemalja, uključujući Hrvatsku. U šest je zemalja stagnirala a u šest je smanjena.

>>>Eurostat: Rast potrošačkih cijena u eurozoni u veljači blago usporio

U Hrvatskoj je rast potrošačkih cijena mjeren HICP-om u ovogodišnjem ožujku ubrzao na 1,2 posto, s 0,9 posto u veljači. U ožujku 2017. godišnja je stopa inflacije prema izvješću Eurostata iznosila 1,1 posto.

Najviše godišnje stope inflacije zabilježene su ponovno u Rumunjskoj, u visini četiri posto, te u Estoniji i Litvi, u visini od 2,9 i 2,5 posto. Pridružila im se i Slovačka, s godišnjom inflacijom od također 2,5 posto.

Najnižu inflaciju ponovno su imale Grčka i Danska, na razini od 0,2 i 0,4 posto. Pad cijena na godišnjoj razini opet je zabilježen samo na Cipru, u visini od 0,4 posto.

>>>Inflacija u prosincu usporila na 1,2 posto

Od zemalja članica ponovno nisu bili dostupni jedino podaci za Veliku Britaniju, pokazalo je izvješće, napominjući da je podatak za EU u veljači revidiran kad su postali dostupni britanski podaci.

Ubrzao rast cijena na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj su razini potrošačke cijene u ožujku porasle za 0,7 posto na razini EU-a i za jedan posto u 19-članoj eurozoni. U veljači su porasle blagih 0,1 posto u EU i 0,2 posto u eurozoni.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene mjerene HICP-om u ožujku na mjesečnoj razini porasle prvi puta u ovoj godini, za 0,5 posto. U veljači kliznule su 0,1 posto a u siječnju za 0,2 posto.

Najviše su među zemljama EU-a prema Eurostatu raspoloživim podacima na mjesečnoj razini cijene porasle u Italiji i Portugalu, za 2,3 odnosno 2,2 posto. Pad cijena zabilježen je samo u Bugarskoj, u visini 0,2 posto.

20. travanj 2024 02:21