07. studeni 2018.

Eurostat: Rast proizvođačkih cijena u EU i eurozoni blago ubrzao u rujnu

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji i eurozoni blago su ubrzale u rujnu, a u Hrvatskoj je taj trend bio još izrazitiji, pokazuje najnovije mjesečno izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini Europske unije proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u rujnu 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su prema revidiranim podacima Eurostata uvećane 0,4 posto. Daleko najveći rast cijena zabilježen je u energetskom sektoru, za 1,7 posto. Slijedi kategorija intermedijarnih proizvoda s rastom cijena za 0,2 posto.  Ako se isključi energetski sektor, proizvođačke su cijene u industriji EU u rujnu na mjesečnoj razini uvećane 0,1 posto.

Rast cijena blago je ubrzao i u eurozoni, na 0,5 posto, u odnosu na revidiranih 0,4 posto u prethodnom mjesecu, izračunali su u europskom statističkom uredu. Energetski sektor prednjačio je rastom cijena za 1,6 posto na mjesečnoj razini. U ostatku industrije cijene su porasle 0,1 posto.

>>> Proizvođačke cijene u kolovozu porasle za 3,6 posto

Među zemljama EU-a najveći su rast proizvođačkih cijena cijena u industriji na mjesečnoj razini u rujnu zabilježile Belgija, Litva i Velika Britanija, za po 0,9 posto. Slijede Španjolska, Mađarska i Nizozemska s 0,8 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene u industriji u rujnu porasle 0,4 posto u odnosu na kolovoz, kada su uvećane 0,1 posto.

Najveći pad cijena na mjesečnoj zabilježen je u Estoniji, za 1,3 posto, te u Danskoj, za 1,1 posto, i Latviji, za 0,7 posto.

Gotovo ravnomjeran rast cijena u EU na godišnjoj razini

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na razini EU-a u rujnu porasle 4,9 posto, nakon 4,8-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, utvrdili su europski statističari.

Najveći je skok proizvođačkih cijena zabilježen u energetskom sektoru, za 15,2 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan. Slijedi sektor intermedijarnih dobara s rastom cijena za 3,3 posto.

Ako se isključi energetski sektor, proizvođačke su cijene u industriji EU-a u rujnu na godišnjoj razini porasle 1,7 posto.

U eurozoni su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u rujnu na godišnjoj razini uvećane 4,5 posto, nakon revidiranog 4,3-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

>>> DZS: Broj zaposlenih u industriji pao za 2,2 posto

Energetski sektor bilježio je skok cijena za 12,7 posto a slijedi sektor intermedijarnih dobara s rastom cijena za 2,8 posto.

Ako se isključi energetski sektor, proizvođačke su cijene u industriji eurozone u rujnu na godišnjoj razini porasle 1,5 posto.

Među zemljama članicama izdvajala se Belgija 9,0-postotnim rastom proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda. Slijedi Mađarska s 8,4 posto, Danska sa 7,6 posto i Estonija sa 7,4 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u rujnu na godišnjoj razini porasle 3,5 posto, kao i u prethodnom mjesecu, pokazuje izvješće Eurostata.

Pad cijena zabilježila je samo Irska, za 2,8 posto.