Aktualno
StoryEditor

Eurostat: Snažniji rast troškova rada u EU u drugom tromjesečju

20. Rujan 2017.

Troškovi rada u Europskoj uniji porasli su u drugom tromjesečju osjetno snažnije nego početkom godine, dok je u Hrvatskoj njihov rast bio sporiji, pokazuje izvješće europskog ureda za statistiku.

Na razini EU kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u drugom tromjesečju 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izračunali su u Eurostatu.

>>>Troškovi rada u EU u četvrtom kvartalu porasli 1,7 posto

U prva tri ovogodišnja mjeseca uvećani su 1,6 posto, pokazuju revidirani podaci statističkog ureda.

Troškovi plaća uvećani su u razdoblju od travnja od lipnja 2,4 posto na godišnjoj razini a troškovi doprinosa 1,6 posto.

Sektor usluga prednjačio je 2,7-postotnim skokom troškova rada dok su u industriji oni porasli 2,2 posto. Najslabiji rast troškova zabilježen je u građevinskom sektoru, za 1,6 posto.

Eurozona je također u drugom tromjesečju bilježila snažniji rast troškova rada po satu nego početkom godine, za 1,8 posto, u odnosu na revidirani 1,4-postotni rast u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Pritom su troškovi plaća uvećani 2,0 posto, a troškovi doprinosa 0,8 posto.

Sektor usluga i u eurozoni je bilježio najizrazitiji rast troškova rada po satu, za 2,1 posto. Slijedi građevinski sektor s 2,0 posto te industrija s 1,5 posto.

Među zemljama EU najsnažnije su u drugom tromjesečju na godišnjoj razini porasli troškovi rada po satu u Rumunjskoj, za 18,6 posto. Slijedi Mađarska s 13,0 posto, Češka s 11,1 posto , Bugarska s 11,0 posto i Litva s 10,4 posto.

>>>Eurostat: Raste robna razmjena EU-a i eurozone s ostatkom svijeta

U Hrvatskoj su kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu u drugom tromjesečju uvećani na godišnjoj razini 4,5 posto, nakon 5,3-postotnog skoka u prethodnom tromjesečju. Pritom su troškovi plaća uvećani 4,4 posto a troškovi doprinosa 6,4 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Niže troškove rada u odnosu na prošlu godinu zabilježila je u drugom tromjesečju samo Finska, za blagih 0,3 posto.

20. travanj 2024 00:26