Aktualno
StoryEditor

Eurostat: Stabilizacija proizvođačkih cijena u EU, slična kretanja u Hrvatskoj

05. Rujan 2017.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na razini Europske unije (EU) u srpnju su se stabilizirale na mjesečnoj razini nakon dva mjeseca pada dok su na godišnjoj porasle u svim članicama, a slična kretanja zabilježila je i Hrvatska, pokazuje najnovije izvješće Eurostata.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU u ovogodišnjem su srpnju porasle 0,1 posto u odnosu na lipanj, kada su bile smanjene za revidiranih 0,3 posto, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno izvješće Eurostata. U prethodnom izvješću prema procjeni za lipanj pad je iznosio 0,2 posto. U svibnju su pale za 0,4 posto.

U 19-članoj eurozoni cijene su u srpnju ostale nepromijenjene na mjesečnoj razini, nakon pada za revidiranih 0,2 posto u lipnju. Prethodno izvješće pokazivalo je pad od 0,1 posto u lipnju. U svibnju su cijene pale za 0,3 posto.

>>>Inflacija u eurozoni blago ojačala u kolovozu

Stabilizaciji cijena pridonio je zaustavljen višemjesečni niz pojeftinjenja energenata. U srpnju im je cijena porasla 0,1 posto u EU, nakon 1,1-postotnog pada u prethodnom mjesecu. I u eurozoni su na mjesečnoj razini cijene im porasle za 0,1 posto, nakon 0,7-postotnog pada u mjesecu ranije.

Prema ostalim promatranim kategorijama proizvoda, na razini EU-a i eurozone porasle su proizvođačke cijene netrajnih potrošačkih roba, ostale nepromijenjene kod kapitalnih i trajnih potrošačkih roba, dok su skliznule u sektoru intermedijarnih proizvoda. Ako se isključe energenti, proizvođačke su cijene ukupne industrije na mjesečnoj razini porasle za 0,1 posto u oba područja.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju 2017. godine na mjesečnoj razini porasle za 0,1 posto, nakon pada za 0,7 posto u lipnju i za 0,6 u svibnju.

Najveći rast cijena među zemljama članicama imala je Bugarska, od 2,4 posto. Slijede Estonija, s rastom cijena od 1,4 posto, te Danska i Švedska, s višim cijenama za 0,9 posto. Cijene su pak najviše pale u Mađarskoj, za jedan posto, Irskoj, za 0,7 te Slovačkoj, za 0,6 posto.

Rast cijena dodatno usporen na godišnjoj razini 

Rast cijena u EU u srpnju je na godišnjoj razini dodatno usporio, na 2,3 posto, nakon 2,6-postotnog u prethodnom mjesecu, kao što je objavljeno u Eurostatovu izvješću za lipanj.

I u eurozoni je dodatno njihov rast usporio, na dva posto, s revidiranog, 2,4-postotnog rasta u mjesecu ranije. Izvješće za lipanj pokazivalo je rast od 2,5 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene ukupne industrije porasle za 1,2 posto u srpnju u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, nakon 0,4-postotnog rasta u lipnju.

>>>Hrvatska na samom vrhu Europske unije po rastu industrijske proizvodnje

Na razini EU-a rast cijena zabilježen je u svim promatranim kategorijama proizvodima, pri čemu najviše, za 2,8 posto, u sektoru intermedijarnih proizvoda, energenata i netrajnih potrošačkih roba. U istim kategorijama najviše su porasle cijene i u eurozoni.

Bez sektora energije, proizvođačke cijene u ukupnoj industriji EU-a na godišnjoj su razini porasle također za 2,3 posto, a u eurozoni za 2,1 posto.

Sve zemlje članice EU-a zabilježile su rast cijena na godišnjoj razini. Najizrazitiji je pritom rast u usporedbi s godinom ranije ponovo imala Belgija, od 5,9 posto, a slijede Estonija i Bugarska, s višim cijenama za 5,4 odnosno 5,2 posto.

16. travanj 2024 09:26