Aktualno
StoryEditor

Eurostat: U Hrvatskoj najveći pad stope nezaposlenosti na godišnjoj razini

03. Svibanj 2017.

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj pala je u ožujku na godišnjoj razini najviše od zemalja članica Europske unije (EU), no i dalje je iznad njenog prosjeka, pokazuju podaci europskog statističkog ureda Eurostat.

Prema sezonski prilagođenim podacima, u Hrvatskoj je u ožujku bilo nezaposleno 202 tisuće ljudi, pri čemu je stopa nezaposlenosti iznosila 11,3 posto, u odnosu na 14 posto u istom razdoblju lani. Po padu stope nezaposlenosti slijedili su Portugal, s 12 na 9,8 posto, Španjolska, s 20,3 na 18,2 posto, i Irska, s 8,3 na 6,4 posto.

>>>DZS: Stopa nezaposlenosti u padu drugi mjesec zaredom, prosječna neto plaća 5.894 kune

Stopa nezaposlenosti u 28 zemalja članica EU u ožujku u prosjeku je iznosila 8 posto, najmanje od siječnja 2009. godine, a 0,7 postotnih bodova manje u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju podaci Eurostata.

Pritom je ta stopa pala u 23 članice, ostala nepromijenjena u Francuskoj i Austriji, dok je blago porasla u Danskoj, Italiji i Litvi. Među zemljama članicama, najnižu stopu nezaposlenosti imala je Češka, 3,2 posto, zatim Njemačka, 3,9 te Malta, 4,1 posto. Najviše su pak stope zabilježene u Grčkoj, 23,5 posto (po podacima iz siječnja), i Španjolskoj, 18,2 posto.

Po podacima europskog statističkog ureda, objavljenim u utorak, osim Grčke i Španjolske, veću stopu nezaposlenosti od Hrvatske imaju još Cipar (12,5 posto) i Italija (11,7 posto) .

U EU 19,7 milijuna nezaposlenih

Prema sezonski prilagođenim podacima, eurozona je u ožujku zabilježila najnižu stopu nezaposlenosti od travnja 2009., odnosno 9,5 posto, 0,7 postotnih bodova manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Statistika Eurostata pokazuje kako je 19,72 milijuna ljudi u EU, od čega njih 15,51 milijun u eurozoni, bilo nezaposleno u ožujku ove godine. U odnosu na veljaču, broj nezaposlenih je pao za 56 tisuća, od čega se njih pet tisuća odnosi na eurozonu.

U odnosu na lanjski ožujak, nezaposlenih je manje za 1,65 milijuna, od čega 991 tisuća otpada na zemlje eurozone. 

Prošlog mjeseca 3,88 milijuna osoba mlađih od 25 godina bilo je u EU nezaposleno, a od te brojke 2,73 milijuna otpada na eurozonu. Time se broj nezaposlenih mladih u EU na godišnjoj razini smanjio za 439 tisuća, od čega se 268 tisuća odnosi na područje zajedničke europske valute, pokazuje izvješće Eurostata.

Izraženo u postocima, u odnosu na lanjski ožujak stopa nezaposlenosti pala je s 19,1 na 17,2 posto u EU, te s 21,3 na 19,4 posto u eurozoni. Najniža stopa zabilježena je u Njemačkoj, 6,7 posto, dok po najvišima prednjače Grčka, Španjolska i Italija.

Prema statistici Eurostata, u Hrvatskoj je u ožujku bilo nezaposleno 46 tisuća mlađih od 25 godina, 14 tisuća manje u odnosu na isti lanjski mjesec. Time je na godišnjoj razini ostvaren pad od 7,6 postotnih bodova, s 34,7 na 27,1 posto, pri čemu je jedino Portugal ostvario nešto izraženiji pad, od 7,8 postotnih bodova.

HGK: Počinje uobičajeni sezonski trend rasta zaposlenosti

U Hrvatskoj je zbog snažnijega sezonskog zapošljavanja u ožujku, nakon sedam mjeseci pada, povećan broj zaposlenih, navodi se u analizi kretanja na tržištu rada Hrvatske gospodarske komore (HGK).

- Time započinje uobičajeni višemjesečni trend rasta zaposlenosti koji će potrajati do kolovoza ili rujna, kada će završiti sa završetkom glavne turističke sezone, poručuju analitičari HGK.

>>>Eurostat: Hrvatska među zemljama EU s najnižom stopom zaposlenosti

Ističu i da je u ožujku, u usporedbi s istim lanjskim mjesecom, broj nezaposlenih manji za 18,9 posto, odnosno za 52,3 tisuće osoba.

- Uslijed takvog pada broja nezaposlenih, i stopa nezaposlenosti je također niža, i to za 2,6 postotnih bodova, navode analitičari HGK.

No, poručuju i to da ostaje činjenica da se segment zaposlenosti oporavlja vrlo sporo, pod pritiskom ekonomske emigracije i loših demografskih kretanja, odnosno u kontekstu pada broja radno sposobnih stanovnika kojih je u prošloj godini bilo 3,585 milijuna, najmanje otkad postoji usporediva statistika.

- Pod utjecajem sezonskog zapošljavanja, u ožujku očekivano počinje trend rasta broja zaposlenih. Međutim, pod utjecajem ekonomske emigracije i loših demografskih pokazatelja, Hrvatska je prošle godine imala drugu najnižu stopu zaposlenosti u EU28, odmah nakon Grčke, zaključuje u analizi Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

27. travanj 2024 21:52