05. svibanj 2017.

Evo što je Plenković potpisao

Rasprava o novom predsjedniku Hrvatskog sabora u trenutku je u petak skrenula na drugi kolosjek, pa je u fokus oporbenih zastupnika došla objava Željka Glasnovića na Facebooku sa njegovim zahtjevima kojima uvjetuje potporu Vladi. Među potpisima ispod Glasnovićevih zahtjeva nalazi se i onaj premijera Plenkovića.

"Ja, saborski zastupnik General Željko Glasnović održao sam riječ. Ne pristajem na trgovinu sa hrvatskim narodom. Ovo su uvjeti, ili sve ispoštujte ili idite", napisao je Glasnović uz fotografiju dokumenta na svom Facebook profilu.

‘Njegovi zahtjevi sadržani su u pet točaka, od kojih prvi košta 1,3 milijardi kuna‘, rekao je Matić.

Vladi je postavio pet zahtjeva koji se odnose na isplatu zaostataka pripadnicima HVO-a od Ministarstva rada i mirovinskog sustava, što žurnije stavljanje u Vladinu i saborsku proceduru Zakona o hrvatskim braniteljima, da se što hitnije sazove plenarna sjednica o pitanju Hrvata u dijaspori i BiH, što uključuje ukidanje nepotrebne birokracije, ažuriranje popisa svih Hrvata izvan domovine, te ubrzavanje postupaka dobivanja državljanstva za hrvatske građane u dijaspori. Od Vlade traži i rješavanje problema dvostrukog oporezivanja inozemnih mirovina te izradu akcijskog plana za uključivanje gospodarstvenika iz dijaspore, kao i donošenje zakona o tome.

>>> Bačić: Imamo 76 potpisa, a time i legitimitet za Jandrokovića kao predsjednika Sabora

Fred Matić (SDP) na saborskoj je sjednici rekao da samo prvi Glasnovićev zahtjev košta 1,3 milijarde kuna.

"Njegovi zahtjevi sadržani su u pet točaka, od kojih prvi košta 1,3 milijardi kuna", rekao je Matić. Njegov stranački kolega Željko Jovanović potom je poručio kako se premijer bavi političkom korupcijom. Glasnovićeve zahtjeve, prema dokumentu koji je objavio, potpisali su premijer Andrej Plenković, ministar branitelja Tomo Medved i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Zdravka Bušić.

Ivan Pernar (Živi zid) pozvao je Glasnovića da promijeni svoj stav oko glasovanja o predsjedniku Sabora uvjeravajući ga kako će ga HDZ iznevjeriti.

>>> Strasti se ne smiruju u Hrvatskom saboru, najviše kritika HDZ-u zbog ‘interesne’ većine

"Zar mislite da će vaš glas premijer Plenković platiti milijardu i pol kuna?", pitao je Glasnovića i poručio mu kako je on za HDZ samo potrošna roba.

Glasnović mu nije ostao dužan te mu je uzvratio kako ne treba savjetnika za savjest i rekao da ima moralnu odgovornost brinuti se za ljude iz HVO-a.

"Vas zanima samo predstava, šou, Las Vegas, nemate dušu, imate samo spiku", uzvratio je Pernaru napominjući kako ima puno sličnih salonskih stratega. Glasnovićeve riječi dio zastupnika je popratio pljeskom, na što je Pernar ustvrdio kako su mu pljeskali ljudi iz SK koji su "upropastili zemlju, a sada su u HDZ-u".

>>> Dodig nakon konzultacija kod Predsjednice: Podržavamo Vladu

Glasnović je u petak stavio svoj potpis podrške za izbor Gordana Jandrokovića za novog predsjednika Hrvatskog sabora, a u četvrtak je prilikom izglasavanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću napustio sabornicu i nije glasao rekavši da "neće biti ničija korisna budala, ni lijevog niti desnog krila Udbe".