Aktualno
StoryEditor

Evo vam čudesna fotografija jednog atoma

18. Veljača 2018.

Student sa Sveučilišta u Oxfordu postao je slavan u svijetu znanosti jer je na fotografiji uspio zabilježiti atom, i to pomoću običnog fotoaparata, prenosi Quartz.

>>>Pedeset godina od fotografije ‘poluistine’ koja je okončala Vijetnamski rat

Korištenjem duge ekspozicije David Nadlinger je uspio fotografirati atom u zapletenoj mreži laboratorijskih strojeva. Na fotografiji je vidljiv jedan atom stroncija osvjetljen laserom između dvije elektrode.

[caption id="attachment_322473" align="aligncenter" width="670"]Elektrode su udaljene jedna od druge samo dva milimetra. Foto: David Nadlinger[/caption]

Fotografija je osvojila prvu nagradu na znanstvenom foto natječaju koje se održalo u Velikoj Britaniji u organizaciji Istraživačkog vijeća tehničkih i fizičkih znanosti (EPSRC).

Iz EPSRC-a su objasnili ono što mnoge zanima, kako je moguće da atom bude vidljiv fotoaparatom. Konkretno, kada ga laser plavo-ljubičaste boje osvjetli, atom apsorbira i ponovno emitira svjetlo dovoljno brzo da ga običan fotoaparat zabilježi na fotografiji korištenjem duge ekspozicije.

>>>FOTO: Fotografije Belle Kotak pričaju bajke

Umjesto produžne cijevi koja povećava žarišnu duljinu postojeće leće, koja se koristi za fotografiranje na ekstremnoj blizini, Nadlinger je koristio standardnu opremu koju posjeduje većina fotografa. Čak i bez posebne opreme, njegovo strpljenje i pozornost na detalje se isplatila.

04. svibanj 2024 09:26