Aktualno
StoryEditor

Evo zašto je Dmitar Maravić o svom trošku doveo kinesku delegaciju u Međimurje

11. Kolovoz 2019.

Današnjim odlaskom završen je šestodnevni posjet 9-oročlane kineske političke delegacije Hrvatskoj koju je o svom trošku i organizacijskom planu doveo čakovečki poduzetnik Dmitar Maravić, vlasnik izrazito izvozno orijentiranog poduzeća Maring. Delegaciju iz grada Yanchenga, iz oblasti Jiangsu, druge po bogatstvu i naseljenosti pokrajine u Kini, koju je predvodio Zou Yishi, zamjenik direktora Stalnog odbora Narodnog kongresa za oblast Jiangsu.

Dmitar Maravić ima već desetgodišnju poslovnu suradnju s kinekim partnerima, do koje je došlo izvozom Maravićevih inovativnih razdjelnika topline, koje njegova njemačka tvrtka plasira diljem svijeta, iako se većina proizvodnje odvija u Maringovom pogonu u Nedelišću pokraj Čakovca. Radi se o složenim sistemima upravljanja i raspodjele toplinske energije koji se instaliraju u kotlovnicama i toplinskim podstanicama radi pravedne i ekonomične raspodjele toplinske energije, a koji nemaju nikakve veze s takozvanim „razdjelnicima topline“ u stanovina pod kojim se nazivom u Hrvatskoj u vrijeme ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka nametnulo njihovo protupravno ugrađivanje.

Maravić je, uz razvoj proizvodnje razdjelnika topline u Nedelišću, a koje izvozi preko svog „Made in Germany“ brenda u Njemačkoj, krenuo nakon poslovnih razvoja s Kinezima, u razvoj LED rasvjete namijenjene velikim korisnicima kao što su jedinice lokalne uprave, sustavi javnog prometa kao što su zračne luke, željeznički kolodvori, te veliki trgovački lanci.

U svom dosadašnjem projektu, koji je sličan ESCO- modelu u Hrvatskoj, a koji se zasniva na otplati investicija na bazi uštede proistekle iz unaprijeđenja energetske učinkovitosti, Maravić je u svom Maringu zaposlio Kineza Chenga Huija kako bi u zajedničkom „joint venture“ projektu ostvarili kinesko-hrvatski industrijski park u Međimurju, ali istovremeno organizirali i sajam međimurskih proizvoda u Yanchengu. Uostalom, tako nešto se već i ostvarilo izvozom međimurskih vina preko Marevićevog Maringa u Kinu, što je njega kao metalca promoviralo i u izvoznika vina koja su u Kini postala vinski brend nezaobilazan u „slow food“ druženjima tamošnjeg estabišmenta koji čine predstavnici Partije, bankari te s njima sljubljeni gospodarstvenici.

Cheng Hui, kaže Maravić, zastupa kinesku misiju radi ostvarenja međusobne suradnje, a župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je na sastanku s kineskom delegacijom, da je u protekle četiri godine vrijednost izvoza roba i usluga iz Međimurske županije u Kinu rasla po godišnjoj stopi od 54 posto. Stoga je u odsutnosti čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača, pismo namjere o uspostavi odnosa gradova-prijatelja Čakovca i Yanchenga potpisao zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović s Liuom Guozhongom, višim savjetnikom za vanjske poslove Yanchenga.

Tijekom nekoliko dana druženja s kineskom, uglavnom političkom delegacijom, Dmitar Maravić provodio je svoju filozofiju razvoja odnosa na način da nije s njima tijekom druženja vodio poslovne razgovore, već im je nastojao predočiti kvalitetu življenja u okruženju u kojem on vodi svoj poslovni put, s time da im je predstavio i svoju investiciju u vrijednosti od 5,5 milijuina eura u Čakovcu, gdje bi do početka 2020. godine trebao objediniti tri tehnologije, a to su proizvodnja razdjelnika topline s pratećom bravarskom proizvodnjom, što je već standardna izvozna djelatnost, tome dodati i licenciranu djelatnost površinske antikorozivne zaštite, te proizvodnju LED rasvjetnih elemenata za što već, na bazi razvojnih iskustava, ima narudžbe koje premašuju kapacitete proizvodnje u Čakovcu.

Maravić s investicijom od 5,5 milijuna eura, u čemu je nakon teške borbe s hrvatskom birokracijom dobio dva milijuna bespovratnih eura iz EU fondova, namjerava do kraja 2020. godine zaposliti 200-tinjak radnika, a od kineskih potencijalnih partnera očekuje i prihvaćanje prijedloga o novoj, „joint venture“ investiciji u izgradnju velikog pogona za LED- rasvjetu u Međimurju, čime bi se ostvario i daljnji ulaz Kine u područje EU-a. Svjesni su i Kinezi, kaže Maravić, svih prednosti takvog pogona i brenda „Made in Croatia“ za ulaz i garanciju kvalitete na tržištu EU-a. Uz LED rasvjetu za proizvodne pogone i trgovačke lance, Maravić najavljuje proizvodnju specifične LED rasvjete za uzgoj različitog bilja u povrtlarstvu i cvjećarstvu.

Moja je poslovna filozofija, kaže Maravić, da ne smiješ računati s velikom zaradom odmah, već se mora nešto i ponuditi i stajati iza toga, i da je to dugoročno.

- Kinezi mi nude da otvorim tvornicu kod njih, ali, svjesni trgovinskog rata s Amerikom, Kinezi idu danas prema Europi, rekao bih „putem svile“. Dovodeći tu delegaciju u Međimurje, pokazao sam im gdje mi živimo i kakva je naša tradicija, kao i gospodarski potencijal. Nisam im ništa nudio, nego samo pokazao, a oni će, u skladu s procjenama njihovog čovjeka koji radi kod mene, i koji zna kako ja radim, nakon nekog vremena donijeti ozbiljnu odluku o investicijama u velik projekt koji nam predstoji. Kinezi ne donose odluke preko noći, ali kad ih donesu, one su stabilne, kaže Maravić.

Naša je prednost u svemu tome što smo u EU-, i možemo hitno isporučiti nove količine ili servisirati sve naručitelje hitno, kaže Maravić, a do kraja 2020. godine, s obzirom na narudžbe, možemo hitno intervenirati bilo da se radi o površinskoj zaštiti metala, ili u vezi LED rasvjeti u nekoliko dana, što je naša velika prednost u perspektivi.

Našom započetom investicijom zaposlit ćemo do kraja 2020. godine u Čakovcu 200-tinjak radnika, a zajedničkim ulaganjem s Kinezima u LED tehnologiju zaposlit ćemo u Hrvatskoj daljnjih 300 ljudi, kaže Maravić, a za to moramo pričekati na konačnu odluku onih koji u Kini donose odluke.

Velike mogućnosti u gospodarskoj suradnji, kazao je Zou Yishi, su u procesima zaštite metalnih površina u kojima je Hrvatska razvijena i suradnja s velikim industrijskim subjektima u tom sektoru.

23. travanj 2024 17:58