Aktualno
StoryEditor

Exaltum ultra - Biotech startup omogućit će mladim znanstvenicima da ostanu u Hrvatskoj

10. Studeni 2016.

Uz razne programe stipendiranja i stručnu praksu, startupovi te biotehnološki inkubator studentima u području STEM pružaju dodatne mogućnosti rada i razvoja kako bi ostali u Hrvatskoj. Startup Exaltum ultra u suradnji s biotehnološkim inkubatorom BioCentar popločuje neke nove putove kojima će se moći kretati budući stručnjaci za područje STEM.

– Tvrtku smo osnovali kako bismo komercijalnim aktivnostima za koje postoji golemo zanimanje, i to na globalnom tržištu, našim studentima u području STEM omogućili da karijeru razvijaju izvan akademske zajednice – objasnio je Kristian Vlahoviček, osnivač tvrtke Exaltum ultra, koja se bavi istraživanjem i razvojem novih tehnologija u području računalne biologije, a cilj joj je razvijati računalne programe i metode za pametnu analizu podataka koji se mogu prikupiti čitanjem nasljednog materijala u živim stanicama ili mjerenjem njihova metabolizma. S obzirom na pad cijena instrumenata koji omogućuju takvo prikupljanje podataka, primjena genomskih metoda u medicinskoj dijagnostici sve je češća. Sekvenciranje i analiza genoma uskoro bi mogli postati osnovna, rutinska pretraga, rekli su eksaltumovci, koji upravo u tome vide priliku.

Izvan akademske zajednice

Redoviti profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Vlahoviček smatra da je živahna scena startup-kompanija koje se oslanjaju na visokotehnološke, a posebno biotehnološke inovacije i usluge, preduvjet za podizanje domaćega gospodarstva u 21. stoljeću.

– Jako nam je važno zainteresirati najbolje studente u biotehnološkim disciplinama da nakon diplome ili doktorata ostanu u Hrvatskoj jer za njih često nema mjesta u znanstvenim institutima i na fakultetima, a mnogi od njih i ne žele ostati u akademskim krugovima – kaže Vlahoviček, koji smatra da Exaltum i njemu slični startupovi studentima u području STEM nude priliku da u malim viskotehnološkim biotehnološkim tvrtkama rade u jednakim uvjetima kao bilo gdje vani.

Taj cilj već se počeo ostvarivati. Prvi student u timu Filip Horvat nedavno je završio studij molekularne biologije na PMF-u i planira upisati doktorat. Za njegovo zapošljavanje u sustavu znanosti nije bilo novca te se, umjesto da spakira kovčege, u sklopu toga startupa uključio u istraživanje.

Komercijalni projekti

Treći član Exaltumova tima Robert Bakarić tijekom rada na doktoratu iz računalne biologije odlučio se vratiti u Hrvatsku te znanja stečena u njemačkom institutu ‘Max Planck‘ primijeniti u praksi.

– Za poticanje i opstanak ekosustava tvrtki poput naše biotehnološki inkubatori kao što je BioCentar iznimno su važni – kaže Vlahoviček, navodeći da je za prikupljanje podataka i istraživanja potrebna zahtjevna laboratorijska oprema koju si male tvrtke ne mogu priuštiti. BioCentar postoji godinu dana, a dosad je realizirao deset komercijalnih projekata s partnerima iz akademske zajednice (Sveučilište u Zagrebu, IRB), prehrambene i farmaceutske industrije te s malim poduzetnicima.

25. travanj 2024 15:13