Korona i biznis
13. kolovoz 2019.

EY: Američko-kineski trgovinski sukob glavni je razlog pada kineskih ulaganja u EU

Kineske investicije u Europi u prvoj polovini 2019. godine pale su za 80 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, prema u ponedjeljak objavljenom polugodišnjem istraživanju konzultantske kompanije Ernst & Young (EY).

Kina je uložila 2,4 milijarde dolara u europske kompanije u prvih šest mjeseci 2019. godine, uključujući 81 akviziciju i kupnju dionica, priopćio je EY dodajući da su većinom bile u pitanju male ponude.

Istraživanje je otkrilo da Kina nije napravila nijednu akviziciju u Njemačkoj te je jedino uložila 505 milijuna dolara u njemačke kompanije. U 2018. godini najveće azijsko gospodarstvo uložilo je 10 milijardi dolara u Njemačkoj.

Konzultantska kompanija smatra da je tekući američko-kineski trgovinski sukob, koji je izazvao usporavanje rasta kineskog gospodarstva, glavni razlog oštrog pada.

Kineska ulaganja također su naišla na rastući osjećaj nelagode u Europi. Primjerice, njemačka vlada je tijekom ljeta 2018. godine zabranila kineskom državnom mrežnom operateru SGCC da posluje u energetskom sektoru zemlje.

Njemačka je u prosincu također postrožila propise za strane kompanije koje kupuju dionice određenih domaćih kompanija. Po novim pravilima, vlada može uložiti veto na strane akvizicije 10 ili više posto njemačkih kompanija koje su povezane s nacionalnom sigurnošću.

U 2016. godini Europa je zabilježila rekordni broj kineskih ulaganja kroz akvizicije europskih kompanija, u iznosu od 85 milijardi dolara.

Kina je eksplicitno naglasila da cilja preuzeti pozicije Zapada i Japana u tehnološkom sektoru do 2050. godine.