23. ožujak 2017.

EY Poduzetnikom godine proglašen Marko Pipunić

- Osjećam se kao mladi poduzetnik, tek imam 27 godina. Ovo mi je prvo finale i prva službena pobjeda. Zahvaljujem se žiriju što je prepoznao da je ovo što radim vrijedno pobjede i da predstavljam Hrvatsku na svjetskom natjecanju. Ovo je pobjeda jednog projekta koji se dogodio u proteklu godinu dana, imam privilegij pa sam bio na čelu tima velikog broja mladih ljudi. Vjerujem da smo radili projekt koji može ne samo dati nadu, nego osigurati bolji život. Vjerujem da smo sposobni ljudi koji si mogu stvoriti uvjete za bolji život. Ovo je pobjeda svih nas - kazao je Marko Pipunić, vlasnik tvrtke Žito nakon što su ga predsjednik žirija Emil Tedeschi i domaćin natjecanja Berislav Horvat proglasili EY Poduzetnikom godine 2016. u srijedu navečer u zagrebačkoj Laubi. 

Pipunić, koji je odlučio proizvoditi pršute u srcu Slavonije unatoč svim začuđenim pogledima koje je njegova ideja izazivala kod sugovornika, naglasio je da je Slavonija obećana zemlja, zemlja s potencijalom koja za pet godina neće izgledati isto. Slavonske pršute i svoje ostale proizvode Žita, EY Poduzetnik godine 2016. Marko Pipunić predstavit će i u Monte Carlu gdje će se natjecati za EY Svjetskog poduzetnika godine.

Prošlogodišnji EY Poduzetnik godine, Đuro Horvat iz Tehnixa, pohvalio se kako mu se zahvaljujući toj tituli i poznanstvima iz Monte Carla ukupan prihod od izvoza prošle godine povećao za 45%.

>>>Đuro Horvat: Nakon izbora za EY Poduzetnika godine u Monte Carlu prihodi Tehnixa porasli 40 posto

Poduzetnici koji su se plasirali u finale natjecanja EY Poduzetnik godine su Petar Jelinčić iz tvrtke Sintaksa d.o.o., Martina Ravnić Janković iz Slavonije D.I. d.o.o., Tomislav Rukavina i Josip Barušić iz tvrtke Klima oprema d.d., Stjepan Talan iz Solvisa d.o.o., Dragutin Kamenski iz Kamgrada d.o.o., Ksenija Vrbanić iz Xenia-Dizajna.

Posebnu nagradu u potkategoriji međunarodnog postignuća dobio je Stjepan Talan iz Solvisa d.o.o.

- Ideja je bila da proizvodimo za potrebe Hrvatske i regije, ali sada je situacija takva da 98% proizvoda ide za potrebe izvoza za zemlje Europe, a tih 1 do 2 posto proizvodimo za potrebe u Hrvatskoj. Ovom prilikom pozivamo odgovorne da se pobrinu kako bi taj odnos barem bio pola-pola, kazao je Talan, vlasnik izvozno orijentirane tvrtke koja proizvodi solarne module.

Žiri je ove godine birao između 32 tvrtke koje su 2016. godine ostvarile ukupni prihodi od 3,4 milijarde kuna i zapošljavale oko 3 513 djelatnika. Na čelu žirija bio je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi, a svoj su doprinos u odlučivanju tko je zaslužio naslov EY Poduzetnika 2016. dali hrvatski poduzetnici i investitori Nenad Bakić i Saša Cvetojević, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Vedrana Jelušić Kašić, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Lajoš Žager, Alan Sumina iz tvrtke Nanobit i Đuro Horvat iz tvrtke Tehnix kao pobjednici i nositelji titule hrvatskog EY Poduzetnika godine 2014. i 2015.

Program EY Poduzetnik godine provodi se treću godinu zaredom. Nagrada je prvi put dodijeljena prije 30 godina, a danas se dodjeljuje u više od 60 zemalja koje čine preko 90% svjetske ekonomije.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe, a ujedno i predsjednik žirija Emil Tedeschi naglasio je kako je, unatoč tome što ga se naziva festivalom poduzetnika, ovo natjecanje u prvom redu obrazovnog karaktera.

- EY izbor Poduzetnika godine se odvija u složenom trenutku. S jedne strane ohrabreni smo makroekonomskim pokazateljima, povećanom bruto nacionalnom dohotku, smanjenom deficitu, rastom izvoza, odličnom najavom predstojeće turističke sezone. S druge strane, postoje izazovi s kojima je suočen čitav niz kompanija nastalih uslijed krize koja je pogodila najveći gospodarski sustav u Hrvatskoj i na području jugoistočne Europe - Agrokor. Na ekstreman se način u javnosti propitkuje pozicija poduzetnika, vlasnika, kao i poduzetnika-upravljača. Izuzetno je važno da svi dionici u narednim danima zadrže smirenost u najvećoj mogućoj mjeri, komentirao je trenutnu gospodarsku situaciju Tedeschi te zahvalio Nenadu Bakiću na akciji koja je pokrenula prijeko potrebne promjene u obrazovnom sustavu.

>>>Vučinić i Sumina iz Nanobita EY poduzetnici godine

Direktor EY Hrvatska Berislav Horvat ponosan je na program EY Poduzetnika godine te je u svom govoru istaknuo doprinos programa stvaranju pozitivnije percepcije poduzetnika.

- Čvrsto smo vjerovali u hrvatske poduzetnike i ponosni smo na dosad ostvareni pomak u percepciji poduzetnika. Iskreno vjerujem kako je za to barem djelomično zaslužan program EY. Ovaj program je mali, ali ključan za početak procesa stvaranja pozitivne poduzetničke klime u Hrvatskoj, kazao je.

Program EY Poduzetnik godine podržali i visoki dužnosnici

- Čestitam na uspjehu koji postižete svaki dan boreći se u okruženju koje nije uvijek sasvim prijateljsko, u natjecanju koje je često i rizično, u onome što zovemo poduzetništvo. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta preuzelo je kao svoj zadatak stvaranje okruženja koje će sve izazove učiniti lakšim, jednostavnijim i jeftinijim. Naš je cilj učiniti hrvatsko gospodarstvo konkurentnim. Vlada će ustrajati na politici usmjerenoj na rasterećenju i pojednostavljenju uvjeta poslovanja kako bi stvorila veći prostor za vas, jer to znači više bolje plaćenih mjesta i bolji standard za sve naše građane, poručila je okupljenima potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić. Osim ministrice Dalić, gala večeri proglašenja EY poduzetnika 2016. prisustvovali su savjetnik Predsjednice RH za gospodarstvo Nikica Valentić, ministar financija Zdravko Marić, te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Ivana Ninčević Lesandrić.