28. svibanj 2018.

EY: Rekordna ulaganja u hrvatsko hotelijerstvo - do 2022. uložit će se 1,2 milijarde eura

U narednih pet godina Hrvatsku očekuju rekordna ulaganja u  hotelijerstvo, ističe se u novom istraživanju koje je provela revizorsko-konzultantska tvrtka EY, a u kojemu stoji kako se u navedenom razdoblju, prema trenutačno dostupnim informacijama, očekuju ulaganja od čak 1,2 milijarde eura samo u ovaj vid turističke ponude.

Istraživanjem Ulaganja u razvoj hotelijerstva 2018. – 2022., koje su proveli eksperti hrvatskog ureda EY-a, detektirana su ukupno 83 hotelska projekta u poodmakloj fazi planiranja, razvoja i gradnje ili stavljanja na tržište u razdoblju od 2018. do 2022. godine. Od ukupnog broja, čak 50 posto projekta odnosi se na novoizgrađene greenfield investicije, dok će se sve investicije provesti u ukupno 12 hrvatskih županija.

Istarska i Splitsko-dalmatinska županija najprivlačnije investitorima

Od ukupnog broja projekata koji su obuhvaćeni istraživanjem čak 90 posto njih usmjereno je na obalu i priobalno područje, no ipak po broju i vrijednosti projekata posebno se ističu dvije županije – Splitsko-dalmatinska i Istarska – iza kojih slijede opatijsko, zagrebačko i dubrovačko područje.

>>> Hotelijeri, kampovi i vodeće turističke tvrtke osnovali Hrvatsku udrugu turizma

„Treba istaknuti kako će od ukupnog broja investicija njih 60 posto biti potpuno novi projekti i hoteli, dok se 40 posto odnosi na sveobuhvatna preuređenja postojećih smještajnih kapaciteta. U navedenom razdoblju investicijama će tako biti obuhvaćeno ukupno 9.700 hotelskih soba, od kojih se gotovo 6.000 soba odnosi na potpuno nove ili proširene kapacitete primarno u hotelima visoke kategorizacije, onima sa četiri i pet zvjezdica“, analizirajući rezultate istraživanja ističe Marija Noršić, menadžerica u Odjelu savjetovanja za turizam i ugostiteljstvo u EY-u.

„Hotelijerstvo u Hrvatskoj ubrzano će se razvijati zahvaljujući milijunskim ulaganjima najvećih igrača na tržištu, no jednako tako i strateškim preuzimanjima i spajanjima. Uz tradicionalne hotelske brendove na hrvatskom tržištu, očekuje nas i dolazak najjačih svjetskih hotelskih kuća. S obzirom da će ulaganja biti usmjerena na kapacitete vrhunske usluge, polovicu investicija u ovom ciklusu činit će projekti do 200 soba pri čemu je prosječna vrijednost ulaganja po sobi za hotele od četiri zvjezdice 140.000 eura, a za hotele od pet zvjezdica oko 370.000 eura“, zaključuje Marija Noršić iz EY-a.

>>> Cappelli najavio skoro milijardu eura ulaganja u turizam

Uz domaće, glavnu riječ će voditi investitori iz Azije

Istraživanje je pokazalo i značajne promjene po pitanju zemlje podrijetla investitora u hotelske kapacitete u Hrvatskoj. Do sada su tradicionalno prevladavali europski investitori, a do 2022. godine čak 42 posto investicija će provesti azijski hotelijeri i investitori. Time će azijski investitori biti jednako zastupljeni kao i domaći, dok će tek 13 posto investicija provesti oni iz europskih zemalja. Investitori očekuju da će se njihovi projekti isplatiti u roku od 4 do 15 godina, ovisno o investiciji, dok predviđeni prosjek isplativosti iznosi 10 godina. Većina investitora sudjelovat će s 25 do 40 posto vlastitih sredstava, a za ostatak tražiti zaleđe komercijalnih banaka, dok će investitori koji se odluče za povlačenje sredstava iz fondova EU morati sudjelovati sa 70 do 75 posto vlastitog kapitala, zaključuje se ovim istraživanjem kojim je obuhvaćeno područje hotelijerstva u Republici Hrvatskoj.