25. listopad 2018.

Facebook ‘kažnjen‘ zbog Cambridge Analytice; cijena pola milijuna funti

Velika Britanija kaznila je Facebook s 500.000 funti zbog njegove uloge u skandalu koji je izbio zbog krađe osobnih podataka u koji je bila upletena britanska tvrtka za politički konzalting Cambridge Analytica, prenosi u četvrtak BBC. Ured povjerenika za informiranje (ICO) zaključio je da je Facebook dopustio ozbiljno "kršenje zakona".

Kazna je maksimalna dopuštena po starim pravilima o zaštiti podataka koja su bila na snazi do stupanja na snagu novog zakona, GDPR, u svibnju. ICO ističe da je Facebook dopustio developerima pristup osobnim podacima korisnika "bez njihova jasnog pristanka".

"Između 2007. i 2014., Facebook je nepravilno obrađivao osobne podatke korisnika dopuštajući developerima aplikacije pristup njihovim podacima bez njihova dovoljno jasnog i informiranog pristanka i dopuštao je pristup čak i ako korisnici nisu skinuli aplikaciju, ali su jednostavno bili ‘prijatelji‘ s ljudima koji jesu."

>>>Facebook uklanja profile i stranice koji oglašavaju ukradene identitete

"Facebook je također propustio osigurati da osobni podaci budu sigurni jer nije proveo odgovarajuće provjere aplikacije i developera koji su koristili njegovu platformu." Facebook je objavio da "razmatra" odluku ICO-a.

"Iako se, s dužnim poštovanjem, ne slažemo s nekim njihovim zaključcima, i prije smo rekli da smo trebali učiniti više da istražimo optužbe protiv Cambridge Analytica i poduzeti mjere 2015.", priopćila je kompanija.

Istraživač Aleksandr Kogan i njegova tvrtka GSR koristila je test osobnosti za prikupljanje podataka na Facebooku gotovo 87 milijuna ljudi. Neke od tih podataka podijelio je s tvrtkom Cambridge Analytica, koja ih je iskoristila za ciljano političko oglašavanje u SAD-u.

"Čak i nakon što je zloporaba podataka otkrivena u prosincu 2015., Facebook nije učinio dovoljno kako bi osigurao da oni koji su ih i dalje posjedovali poduzmu odgovarajuće i pravodobne mjere, uključujući brisanje", navodi ICO.