Aktualno
StoryEditor

Facebook prepoznao i priznao oko 270 milijuna lažnih korisnika

08. Studeni 2017.

Facebook se često hvali brojem svojih korisnika, međutim ipak su potiho priznali da je na toj društvenoj mreži više lažnih računa nego što su to prethodno objavili. Prema pisanju portala Mashable, u Facebooku su procijenili da udio lažnih računa iznosi između 2 i 3 posto, dok broj korisnika s duplim računima iznosi između 6 i 10 posto.

To bi značilo da su računi čak 270 milijuna korisnika platforme, od njih 2.1 milijardi, lažni ili duplicirani, što je broj približan broju stanovnika SAD-a. Iz Facebooka su rekli da je broj lažnih korisnika otkriven zbog novih poboljšanih alata kojima prate nedopuštene aktivnosti, a ne zbog porasta takvih prijava.

>>>Facebook: 10 milijuna Amerikanaca pročitalo plaćene ruske oglase

Za razliku od Twittera, Facebook je poznat zbog stroge provjere identiteta svakog od svojih korisnika, što u nekim slučajevima ide daleko do te mjere da od korisnika traže službene dokumente kako bi dokazali svoj identitet.

Unatoč svemu, lažni računi su brojni na platformi. Vijest su objavili nakon ovotjednog kongresa o ulozi društvenih mreža u širenju ruske propagande tijekom predsjedničkih izbora. Naime, ‘Troll farme‘ povezane s Kremljem širile su desetke tisuća postova između čak 126 milijuna Amerikanaca putem lažnih stranica na Facebooku.

>>>Facebook dosegao dvije milijarde korisnika

Društvena mreža je obrisala desetke tisuća lažnih profila prije izbora u raznim svjetskim nacijama, a takve akcije dio su veće kampanje koju je Facebook počeo provoditi nakon predsjedničkih izbora u SAD-u kako bi oslobodio platformu od lažnih vijesti, dezinformacija i prijevare svake vrste.

 

24. travanj 2024 11:40