Aktualno
StoryEditor

Farage: Brexit je u opasnosti da ga zaustavi establišment

12. Veljača 2018.

Ako britanska premijerka Theresa May dopusti da pristaše članstva u Europskoj uniji razvodne ili zaustave Brexit, Britanija će se naći u najtežoj ustavnoj krizi od Drugog svjetskog rata, tvrdi zagovornik Brexita Nigel Farage.

Farage, koji je kao čelnik stranke UKIP uvjerio premijerkinog prethodnika Davida Camerona da sazove referendum o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije i potom pomogao voditi kampanju za izlazak, rekao je da je Brexit u opasnosti da ga zaustavi establišment. On je premijerku Theresu May prozvao "Theresom pomiriteljicom" jer je popustila EU-u u gotovo svakom dijelu pregovora o Brexitu i rekao da je EU ponizila Britaniju.

>>>Britansko ministarstvo financija: Prognoze o Brexitu više nisu primjenjive

- Sada pod našim bijednim čelništvom Brexit još postoji samo imenom, i to je najviše što se može dobiti, rekao je Farage u razgovoru za agenciju Reuters.

- U najgorem slučaju će nas natjerati da ponovno krenemo u borbu za istu stvar. To je velika izdaja onoga za što su glasali milijuni, rekao je Farage.

Na referendumu 2016. u Ujedinjenoj Kraljevini 51,9 posto, odnosno 17,4 milijuna građana, glasalo je za izlazak iz EU-a dok je 48,1 posto, odnosno 16,1 milijun, glasalo za ostanak. Farage odbacuje zabrinutosti velikih banaka poput Goldman Sachsa da bi London zbog Brexita mogao izgubiti poslove, a za Europsku uniju kaže da je od Njemačke predvođen eksperiment europske integracije osuđen na propast.

>>>Nakon Brexita, Hrvatska i još 7 istočnoeuropskih članica EU povećat će uplate u proračun Unije

Protivnici Brexita pokušavaju dobiti potporu u donjem domu britanskog parlamenta kako bi blokirali bilo kakav sporazum o izlasku s kojime bi se May mogla vratiti u listopadu iz Bruxellesa.

Među onima koji pozivaju na zaustavljanje ili odustajanje od Brexita su bivši premijer Tony Blair, čelnik Goldman Scahsa Lloyd Blankfein i milijarder George Soros. Soros je putem svojih zaklada donirao oko 400.000 funti (553.000 dolara) organizaciji "Najbolje za Britaniju" koja se zalaže za ostanak u EU-u. Farage je rekao da bi trebalo istražiti Soroseve aktivnosti u politikama zapadnih zemalja te naglasio da milijarder treba doći u London i javno objasniti u koje je političke projekte uključen.

>>>Soros u ‘kampanji za rušenje Brexita’

- Treba provesti istragu o razmjerima Sorosevih potkopavanja politika po cijelom zapadnom svijetu, rekao je Farage. "To je najveća organizacija za političke kampanje koju je svijet ikada vidio, a većina ljudi to ne vidi".

Sorosev glasnogovornik nije želio komentirati Farageove izjave, piše Reuters.

25. travanj 2024 13:39