22. prosinac 2018.

Farmaceuti: Ljekarne znatno ubrzale plaćanje, bolnice ‘voze‘ po starom

Nakon godina u kojima je hrvatska farmaceutska industrija teškom mukom naplaćivala isporučene lijekove i ostali medicinski materijal ljekarnama i bolnicama, te su povremeno puštane vijesti kako će doći do nestašice lijekova, posljednju godinu osjeća se poboljšanje. No riječ je samo o poslovanju s ljekarnama koje svoje obveze sad ispunjavaju unutar 90 dana.

>>>Tolušić: Prerađivačka industrija, turizam, farmaceutika i auto-dijelovi prilika su za Hrvatsku

Ljekarne su postale ažurnije i plaćaju dobavljačima lijekove u roku od 70 do 80 dana, ali bolnice su i dalje bolna priča. Ima ih koje s plaćanjem farmaceutima kasne i po tri godine

Naplata bolnicama i dalje je vrlo problematična jer mnoge od njih račune plaćaju tek nakon godinu-dvije. Ima bolnica koje farmaceutima duguju i po tri godine, uglavnom se radi o onima u manjim gradovima. Ne pomaže ni to što Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u istom roku, zakonskih 60 dana, plaća račune bolnicama i ljekarnama. Da se u posljednje vrijeme uvelike poboljšala naplata u području ljekarničkoga poslovanja, potvrđuje i Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive Hrvatska, koja opskrbljuje lijekovima oko 10 posto hrvatskoga tržišta. No i dalje eskalira situacija vezana za naplatu potraživanja od bolnica, a rješenja nema na vidiku.

– Kad se radi o naplati potraživanja od bolnica, ne vidimo svjetlo na kraju tunela i taj je bolnički dio naša rak-rana. Ne znamo kako će se Ministarstvo zdravstva nositi s tim, ni kako će to riješiti. Dugovi bolnica rastu, čekamo plaćanje više od četristo dana, a manje bolnice duguju novac i više od dvije godine. To je sumorna priča hrvatskog zdravstva i velik je izazov kako pronaći održivi model – ističe Furjan.

Neki sudionici hrvatskoga tržišta lijekova imaju manje udjela u poslovanju s bolnicama poput JGL-a i Belupa, ali problem naplate potraživanja isti je za sve. Mislav Vučić, izvršni direktor JGL-a, kaže da segment bolničkog biznisa predstavlja mali postotak njihovih tržišnih aktivnosti, a na naplatu računa u prosjeku čekaju godinu dana, no to tijekom godine varira. Što se ljekarni tiče, Vučić kaže da su rokovi plaćanja ove godine kraći jer plaćaju račune unutar 90 dana, što je dobra vijest. Taj se trend skraćivanja roka nastavlja.

>>>JGL ostvario dobit od 77,3 milijuna kuna

Sada je uobičajena naplata od ljekarni u roku od 70 do 80 dana, što je za farmaceutske kompanije prihvatiljivo, iako bi, naravno, bile sretnije da se naplata provodi u roku od zakonskih 60 dana. Belupo, koji ima samo četiri posto tržišnog udjela u poslovanju s bolnicama, s njima radi putem posrednika veledrogerija, a u ljekarničkom kanalu svoja potraživanja naplaćuje za oko 70 dana.