Aktualno
StoryEditor

Fed spreman povećati kamatne stope sredinom mjeseca

04. Ožujak 2017.

Posljednjih su dana mnogi dužnosnici Feda poručivali da bi povećanje kamata moglo uslijediti vrlo brzo, a jučer je to potvrdila i predsjednica američke središnje banke Janet Yellen. Ona je u svom jučerašnjem govoru na poslovnom skupu u Chicagu signalizirala da je Fed spreman povećati kamatne stope već na sjednici u ožujku, ako podaci o zapošljavanju i druga izvješća to podrže. Budući da se očekuju povećanja broja novih radnih mjesta, smatra se da je mala vjerojatnost kako će izvješće o zapošljavanju u SAD-u u veljači, koje će biti objavljeno idućega petka, promijeniti stav Feda.

Analitičari nakon Yelleninog govora smatraju vrlo izvjesnim povećanje ključnih kamata već na idućoj sjednici Feda koja će se održati 14. i 15. ožujka. U to su uvjereni i trgovci na tržištu novca koji su još početkom tjedna povećanju kamata davali svega 30 posto šansi, a sada smatraju da su izgledi za to 85 posto.

>>>Kamatne stope važnije od smaka svijeta

Ulagači na oprezu

Izjava je uzrokovala oprez ulagača što se odmah odrazilo i na indekse na Wall Streetu koji su u petak ostali nepromijenjeni. Dow Jones ojačao je 0,01 posto, na 21.005 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,05 posto, na 2.383 boda, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 5.870 bodova. I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 posto, na 7.374 boda, a frankfurtski DAX 0,27 posto, na 12.027 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,63 posto, na 4.995 bodova.

Premda povećanje kamata ne ide u prilog tržištima kapitala, burzovni su indeksi jučer ostali stabilni.

- Dionice mogu podnijeti povećanje kamata u ovim uvjetima kada se očekuje snažniji rast gospodarstva, kaže Brian Jacobsen, strateg u fondu Wells Fargo Funds Management.

Najveći porast, prosječno 0,4 posto, jučer su zabilježile cijene dionica u financijskom sektoru jer bi povećanje kamata potaknulo profitabilnost banaka, dok je najviše pao nekretninski sektor, za 0,4 posto. U cijelom ovom tjednu Dow Jones porastao je 0,9 posto, dok je S&P 500 osvojio 0,7, a Nasdaq indeks 0,4 posto.

16. travanj 2024 07:17