Aktualno
StoryEditor

Fernetić: Kvalitetu smještaja zasnivamo na autohtonosti, bez domaće radne snage izgubit ćemo bitku

18. Travanj 2018.

Na sjednici Upravnog vijeća Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, održanoj u srijedu u Karlovcu u hotelu Korana-Srakovčić, predsjednik OMH-a Šime Klarić, izrazivši zadovoljstvo poslovnim rezultatima u dosadašnjem dijelu sezone, najavio je snažnije fokusiran nastup na europskim emitivnim tržištima u kontekstu nacionalne strategije razvoja cjelogodišnjeg poslovanja. OMH, kazao je Klarić, u svom članstvu ima 200-tinjak obiteljskih malih hotela, što čini od 50 do 60 posto subjekata u toj kategoriji u Hrvatskoj.

Očekujući podršku Hrvatske turističke zajednice poslovnoj orijentaciji  OMH-a prema novim hotelijerskim trendovima, Klarić, podrazumijeva između ostaloga i „B2B“ radionice u Beču, Pragu, Münchenu, Milanu putem prezentacije hrvatske gastronomije u njenim vršnim dosezima, popraćene „Small and friendly hotels of Croatia“ sloganom u sklopu sočne digitalne kampanje HTZ-a i na bitnim sajmovima Londonu, te posebno onom u Helsinkiju, s obzirom da je jedan od važnih ciljeva OMH-a platežno vrlo potentno skandinavsko tržište.

>>>Hotel Korana odlazi u povijest

Ne ulazeći u to što gotovo pola vlasnika obiteljskih malih hotela ne želi biti dio OMH-a, Klarić kaže da članstvo u toj udruzi nudi brojne pogodnosti, kao što je zajednička promocija, objedinjenje nabave s pratećim trgovačkim pogodnostima, pa do edukacijskih programa od vođenja malih obiteljskih hotela do edukacije osoba zaduženih za marketing, te 120 sommeliera.

- Samo takvim pristupom možemo podići kvalitetu naše ponude, a time i cijenu i dovesti goste orijentirane na kvalitetu. Istodobno, mogu pohvaliti i Ministarstvo turizma što je dovršilo Pravilnik o razvrstavanju, kategorizaciji i posebnim standardima ugostiteljskih objekata iz skupine hotela do 50 smještajnih jedinica. Taj Pravilnik kreiran je u suradnji s našom udrugom OMH i u njemu su uvaženi naši prijedlozi za prilagodbu zakonske regulative radi smanjenja troškova poslovanja malih i obiteljskih hotela. Mi ćemo po tom Pravilniku biti posebna skupina, do 25 i do 50 soba, kazao je Klarić.

>>>Sjajan primjer: Karlovačka županija darovala vrijedne objekte Trgovačko-ugostiteljskoj školi

Dosadašnji zakon sve je hotele svrstavao u istu skupinu, a sad ćemo nastojati da kroz našu posebnu poslovnu kategoriju malih obiteljskih hotela isposlovati da u njima mogu raditi i članovi obitelji više od sedam sati, i da u njima u ljetnim špicama mogu raditi i studenti, a sve bi to pridonijelo, smatra Klarić, većoj fleksibilnosti poslovanja izvan špice sezone, i konkurentnosti u odnosu na tržištu na kojem sve veći dio kolača uzimaju vlasnici apartmana, koji često i nemaju veze s hotelijerstvom, već poput raznih građevinaca i ljudi s nejasno stečenim kapitalom, ulažu u gradnju apartmana čiji je povrat investicije kroz iznajmljivanje barem trećinu kraći od klasičnog ulaganja u mali hotel.

To je ujedno i uzrok tome, kaže Klarić, da mali hoteli, kao i greenfield ulaganja u ogromne hotelske resorte, gube smisao u tržišnoj utakmici s brzo rastućim broje apartmana, koji svoje vlasnike ne obvezuju na ukupnost standarda ponude kao što se to očekuje od hotela.

>>>Aquatika postaje mjesto u kojem sadržaji nadilaze formu, a uloženi novac EU fondova dobiva smisao

Član Upravnog vijeća OMH-a Tulio Fernetić iz Brtonigle istaknuo je dugoročni problem nedostatka kvalitetne radne snage u hotelijerstvu. Ako se ove godine nije u Istri upisalo gotovo ništa učenika za obrazovanje hotelsko-ugostiteljskog kadra, to znači, kaže Fernetić, da se barem u sljedeće četiri godine ne može očekivati poboljšanje u tom sektoru.

- Kažu uvest će se radna snaga, a mi koji kvalitetu naše ponude dobrim dijelom zasnivamo na autohtonosti svega što nudimo, mi želimo biti mali, lijepi, posebni, izvorni, i kako možemo takav standard ispuniti s nekakvom uvoznom radnom snagom. Tu ćemo se s takvom kvalitetom konfrontirati s cijenama koje za to možemo postići, i bojim se da ćemo bez naše domaće radne snage izgubiti tu tržišnu bitku, kazao je Tulio Fernetić.

26. travanj 2024 14:49