Aktualno
StoryEditor

Fiatov Abarth 595 Competizione - sjajna igračka za odrasle muškarce

07. Srpanj 2018.

Talijani su oduvijek znali napraviti automobil za ‘guštanje‘. Možda njihova vozila ne dobivaju uvijek nagradu kao najpouzdanija, možda nemaju najveći prtljažnik, možda nisu najprodavanija, ali su zato tako lijepa i ugodna za voziti. Jedan od primjera je svakako i Abarth 595 Competizione.

>>>BMW X5: Stiže potpuno novi model nakon samo pet godina

Da malo pojasnimo o kojem je modelu riječ. Fiat je svoj sportski odjel u čast slavne povijesti odlučio nazvati Abarth i danas je to zasebna jedinica, a jedan od ponuđenih proizvoda je i model 595, odnosno sportska izvedba Fiata 500. Osim toga, naziv Competizione označava nešto još paprenije, u ovom slučaju model koji iz 1,4-litarskog turbomotora razvija najveću snagu od 180 konja. Riječ je stvarno o otrovu u malom pakiranju, jer Fiat 500 je bio i ostao ponajprije gradski automobil.

Namijenjen vožnji

U Abarth inačici teško je naći atraktivnije vozilo u toj klasi. Dodatno ga ističe žuta boja i nema šanse da u njemu ostanete neopaženi. Ako vas netko slučajno ne vidi, onda će vas sigurno čuti, jer zvuk koji proizvodi ovaj automobil izvrstan je i danas je to postala prava rijetkost u svijetu automobila.

FIAT Abarth 595 Competizione

Ako se jednom rečenicom treba opisati Abarth 595 onda je to ‘igračka za odrasle‘. Možda u njemu nemate najviše mjesta u klasi (npr. upravljač se podešava samo po visini, nažalost ne i po dubini), prtljažnik ima samo 185 litara, ali sve je tako dobro posloženo da se morate osjećati ushićeno za upravljačem. Jer ovaj je automobil namijenjen vožnji.

Abarth 595 Competizione

Najzabavniji na tržištu

Fiat nudi izbor između ručnog ili robotiziranog mjenjača, iako se većina kupca odluči za ‘old school‘ manualni mjenjač, koji u slučaju Abartha 595 ima pet brzina (šesta vjerojatno nije stala u tako mali prostor). Od 0 do 100 km/h automobil ubrzava za svega 6,7 sekundi, a najveća brzina iznosi 225 km/h.

>>>Talijanska ikona Fiat 500 ulazi u postav njujorške MoMe

Zamislite facu vlasnika Mercedesa ili BMW-a na njemačkim autocestama kada pokraj njih projuri malo čudovište. Prosječna potrošnja iznosi 8 l/100 km, a spremnik goriva ima kapacitet od skromnih 35 litara. Abarth 595 Competizione sigurno je jedan od najoriginalnijih i najzabavnijih automobila na tržištu.

Fiat Abarth 595 Competizione

Cijena u Hrvatskoj iznosi 203.948 kuna sa svim davanjima. Naravno da nije malo, ali riječ je o specifičnom segmentu gdje je to vlasnicima obično drugi ili treći automobil, onaj za ‘guštanje‘, a njima je ta cijena svakako prihvatljiva.

23. travanj 2024 17:50