Aktualno
StoryEditor

Fico Eataly World: U Bologni otvoren najveći svjetski tematski park posvećen hrani

19. Studeni 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=R6I8OxXnFhs

Bologna, talijanski ‘grad hrane‘ ima novu atrakciju. Riječ je najvećem svjetskom tematskom parku posvećenom hrani koji je otvoren u srijedu na 20 minuta od centra Bologne.

Ulaz u park Eataly World je besplatan, ali načina da se potroši novac više je nego dovoljno.

>>>Što jesti kada smo pod stresom?

U gotovo tri tisuće četvornih metara prostora nalazi se 45 trattorija, nekoliko restorana s Michelinovim zvjezdicama, brojni kiosci s uličnom hranom, zdravljaci i barovi. Osim što se ondje mogu kupiti brojne namirnice, posjetitelji se mogu educirati o tome kako se proizvodi sir, primjerice parmezan, tjestenina, mortadela, meso poput poznatoga crnog pršuta ili na koji se način preša maslinovo ulje. Kuhari jela spravljaju iza staklenih zidova tako da se svaki njihov potez može promatrati, a kako ne bi učili samo promatranjem, u tom ogromnom kompleksu održavaju se i radionice kuhanja za odrasle i za djecu. U parku živi i više od 200 životinja, ovaca, koza, svinja i konja, a ima i vlastito uzgajalište tartufa.

Fico Eataly World projekt je na kojem se radilo četiri godine i na koji je utrošeno 120 milijuna eura. Na njemu je radilo više od 150 talijanskih kompanija koje su zajedničkim radom stvorile 3000 novih radnih mjesta. Bude li sve išlo prema planu, Fico će privući 6 milijuna posjetitelja godišnje te tako doprinijeti rastu prihoda od turizma u regiji.

Ipak, lokalno stanovništvo ne gleda blagonaklono na tu gastronomsku oazu koja bi trebala predstavljati talijansku kuhinju. Silnom multimedijom uništen je tradicionalan talijanski ugođaj, a ponuda je orijentirana na masovni konzumerizam.

- Eataly nema ništa zajedničko s gradom Bologna. On je poput Ikee, outlet u predgrađu gdje možete otići na jednodnevni izlet, za Guardian je izjavio Carlo Facchini, koji već 40 godina radi u prodavaonici delikatesa u Bologni.

18. travanj 2024 23:00