Aktualno Fight Club

Fight Club: HNB je odgovoran za stanje u Agrokoru

Ministar državne imovine Goran Marić izjavio je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” da “ugovore između Agrokora i povezanih društava treba trenutno raskinuti” i da problemi Agrokora ne iznenađuju nikog tko se ozbiljno bavi ekonomskim poslom.

Marić se u eteru osvrnuo i na ulogu HNB-a, postoji zakon o Vijeću za financijsku stabilnost na čijem je čelu guverner Hrvatske narodne banke (HNB), podsjetio je.

“Ne znam da postoji zapisnik Vijeća koji procjenjuje da će biti ugrožena financijska stabilnost Hrvatske. I zato mi je vrlo neinteligentno mahanje HNB-a naknadnom pameću. Mislim da s tom praksom trebaju prestati i svi institucionalno koji su odgovorni za stanje i za financijsku stabilnost imaju svoju odgovornost za ovo što se dogodilo u Agrokoru,” rekao je pa dobacio da se “čak ni u bivšoj državi nije moglo dizati toliko milijardi kuna mjenica bez pokrića, a da to institucije ne znaju.”

Zakon koji poziva Marić kaže:

Znale su te institucije koje odgovaraju za stanje i za to da se izdaju mjenice bez pokrića. Mislim da netko mora snositi odgovornost za takvo stanje – Goran Marić
1) “financijska stabilnost” je stanje koje se očituje u nesmetanom i učinkovitom funkcioniranju ukupnoga financijskog sustava u procesima alokacije financijskih resursa, procjene i upravljanja rizicima te izvršavanja plaćanja, kao i u otpornosti financijskog sustava na iznenadne šokove

2) “financijski sustav” čine sve financijske institucije, financijska tržišta, financijske usluge i infrastruktura financijskih tržišta

3) “sistemski rizik” znači rizik poremećaja u financijskom sustavu koji bi mogao imati ozbiljne negativne posljedice za financijski sustav i realno gospodarstvo

(…)

7) “nadležna tijela” su Hrvatska narodna banka i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga

“Precizno reći odgovornost HBN-a”

Slučajno ili ne, Marić je tako “precizirao” upravo ono što je nekoliko dana prije zatražio prozvani guverner.

“Da bi se govorilo o odgovornosti HNB-a, potrebno je precizno reći na koji je način teškoće u Agrokoru moglo izazvati loše izvršavanje nekog od zakonskih ciljeva HNB-a jer Agrokor kao trgovačko društvo iz realnog sektora po definiciji ne spada u nadležnost, pa time ni u odgovornost HNB-a,” rekao je u intervjuu za Večernji list Boris Vujčić.

Hrvatska i Slovenija su sistemski i financijski značaj Agrokora prepoznale u izvanrednim zakonima čiji je cilj zaštiti ekonomiju i gospodarstvo od negativnih učinaka “dužničke krize”.


Goran Marić, ministar državne imovine

Znale su te institucije koje odgovaraju za stanje i za to da se izdaju mjenice bez pokrića. Mislim da netko mora snositi odgovornost za takvo stanje.

I zato mi je vrlo neinteligentno mahanje HNB-a naknadnom pameću. Mislim da s tom praksom trebaju prestati i svi institucionalno koji su odgovorni za stanje i za financijsku stabilnost imaju svoju odgovornost za ovo što se dogodilo u Agrokoru.

Boris Vujčić, guverner HNB-a

Iz izjava onih koji optužuju HNB nisam nikako uspio shvatiti na koje to regulatorne slabosti ciljaju.

Da bi se govorilo o odgovornosti HNB-a, potrebno je precizno reći na koji je način teškoće u Agrokoru moglo izazvati loše izvršavanje nekog od zakonskih ciljeva HNB-a jer Agrokor kao trgovačko društvo iz realnog sektora po definiciji ne spada u nadležnost, pa time ni u odgovornost HNB-a.

Glasanje završeno
ZA 67.86%
PROTIV 32.14%