Aktualno
StoryEditor

Fight club: Mogu li vaučeri potaknuti domaći turizam

09. Lipanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Ministar turizma Anton Kliman razmatra uvođenje vaučera za turizam, nešto poput mađarskog modela stimulacije zaposlenika u kojima poslodavci preko kartice Szep odobravaju i do 1500 eura za odlazak na godišnji odmor.

Subvencija je to za putovanja koju bi poslodavci isplaćivali preko vaučera kao nekadašnji regres, a zauzvrat bi dobili nižu stopu poreza na dohodak na uplaćene iznose radnicima.

Szep kartica u Mađarskoj instrument je kojim je država stimulirala potrošnju u turizmu, a zbog čega je prihod od domaćih gostiju u mađarskom turizmu povećan za 64 posto. Popuste koje su ostvarili, na poznatim mađarskim turističkim odredištima, poput primjerice jezera Balaton, kreću se oko 30-ak posto. Prošle se godine upravo preko Szep-a “izvrtilo” 290 milijuna eura prometa, a tim je vaučerom plaćeno i 20 posto ukupnih prihoda od smještaja.

U Hrvatskoj je pak, ministrova ideja da se domaći turizam potakne olakšicama, kojima bi poslodavci zaposlenima davali vaučere za odmor zbog kojih bi im turističke i ugostiteljske usluge bile jeftinije i do 30 posto.Ideja je potaknuti domaći turizam, točnije odmor u kontinentalnom dijelu zemlje i izvan sezone na Jadranu.

U ovotjednom Fight clubu sučelili smo predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija Borisa Žgombu i ekonomskog analitičara Damira Novotnyja koji su iznijeli svoja stajališta. Naravno, i vi možete glasovati za jednog od njih OVDJE, te ostaviti svoj komentar na tezu da vaučeri mogu potaknuti domaći turizam.

23. travanj 2024 16:59