Aktualno
StoryEditor

Film ‘Muškarci ne plaču‘ nadilazi granice formata, mogao bi konkurirati i za Oscara

01. Prosinac 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=3dgSSQGJSe4

O vlastitom iskustvu boravka u napuštenom srpskom hotelu, gdje veterani posljednjih balkanskih ratova psihoterapijom pokušavaju izliječiti rane, debitant Alen Drljević prvotno je namjeravao snimiti dokumentarni film. No zatim je shvatio kako će dugometražnim igranim filmom zasigurno pridobiti veću pažnju javnosti, te neće izravno kompromitirati nikoga od bivših ratnika.

Premda Drljević pomalo naivno glavni uzrok u ratnim strahotama vidi u mačizmu, što se da iščitati i iz samog naslova filma, a vizualna rješenja nisu mu previše uzbudljiva, maestralne uloge Emira Hadžihafizbegovića i Leona Lučeva (obojica glumaca su i sami ratni veterani) film izdižu iznad svih ograničenja koje ovakav koncept donosi. Hadžihafizbegović igra lika koji povrijeđenu muškost oduzetu ponižavanjima u logoru kompenzira predajom Islamu, dok se lik Lučeva bori s bijesom koji katalizira osjećaj krivnje.

’Muškarci ne plaču’ pobjednik je Zagrebačkog filmskog festivala, a nemojte se iznenaditi i ako se nađe među filmovima izvan engleskog govornog područja nominiranim za Oscara.

Ocjena: 4 od 5

Redatelj: Alen Drljević

Glavne uloge: Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ivo Gregurević, Boris Isaković

Muškarci ne plaču, 2017, Bosna i Hercegovina, 98 minuta

16. travanj 2024 12:15