Aktualno
StoryEditor

Fina najavila dražbu za TLM, početna cijena 565 milijuna kuna

02. Prosinac 2016.

Financijska agencija (Fina) oglasila je dražbu za prodaju cjelokupne imovine TLM Aluminiuma, vrijedne više od 750 milijuna kuna, a ponude će biti primane elektroničkim putem od 7. do 20. veljače sljedeće godine.

Ranije je Trgovački sud u Zadru odredio je da TLM ne može biti prodan za manje od tri četvrtine cijene, što predstavlja iznos od 565 milijuna kuna.

Da TLM ide na bubanj već je bilo poznato u listopadu ove godine kada je to odlučila sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ana Markač, nakon što je u srpnju Skupština vjerovnika odredila da imovinu treba prodati u cijelosti.

Na prvoj dražbi cijena TLM-a će, dakle, iznositi 565 milijuna kuna. Ako dođe do druge dražbe, tražit će se polovina te cijene, odnosno 376 milijuna kuna, a na trećoj dražbi četvrtina cijene, odnosno 188 milijuna kuna. Ako na prve tri dražbe ne bude zainteresiranih, TLM će biti prodan za jednu kunu. Elektronička javna dražba bit će održana i ako na njoj sudjeluje samo jedan ponuditelj.

Korak ka rješavanju sudbine

Dražba je korak ka rješavanju sudbine TLM-a nakon što je u prosincu prošle godine proglašen stečaj te nakon što se Skupština vjerovnika u ožujku ove godine složila s prijedlogom stečajnog upravitelja Branka Morića da se poduzeće iznajmi slovenskom Impolu koji su na posao vratili tristotinjak ljudi i uložili oko sto milijuna kuna u proizvodnju.

Impol, koji s TLM-om ima ugovor o najmu, vrlo je zainteresiran za kupnju. Oni su u tom poduzeću trebali biti do završetka stečaja, a riječ je o godinu i pol dana od ročišta na Trgovačkom sudu 9. ožujka.

Za prodaju TLM-a u cijelosti na tom ročištu bio je i Morić kako bi se izbjegla kupnja samo atraktivnih prostora i strojeva, što je Skupština vjerovnika objeručke prihvatila jer je riječ o rješenju koje zadovoljava sadašnjeg strateškog partnera i zaposlenike. Međutim još uvijek nije poznato hoće li se na natječaj za kupnju TLM-a javiti samo Impol, ili će biti još zainteresiranih kupaca.

Inače, na ročištu u ožujku, kad je odlučeno da će Impol TLM dobiti u najam, utvrđen je dug triju trgovačkih društava tvornice od 1,6 milijardi kuna, od čega je više od 40 milijuna kuna dug radnicima od kojih je većina potraživanja svrstana u prvi isplatni red. Ako uistinu ostvari svoj naum o kupnji TLM-a, Impol sljedeće godine planira imati 500 zaposlenih u šibenskoj tvornici.

20. travanj 2024 06:45