Aktualno
StoryEditor

FINA predstavila ePIC, projekt vrijedan 500 tisuća eura

16. Svibanj 2018.

- Živimo u svijetu u kojem se virtualni svijet svakim danom sve više uvlači u sve pore stvarnog svijeta i zato mi je posebno zadovoljstvo predstaviti ovaj projekt koji predstavlja hrvatska vrata za ulazak u digitalni svijet. Ovo je peti projekt FINA-e unutar CEF-a (Connecting Europe Facility). Dosad je svaki od tih pet projekata prijavljen i odobren i nadam se takvom nastavku suradnje, rekla je Agneza Margetić Crnčec iz Financijske agencije u pozdravnom govoru na predstavljanju projekta ePIC - Electronic Public Identification Croatia održanom u srijedu u Zagrebu, u Kući Europe.

Cilj projekta je omogućavanje pristupa korištenja hrvatskih javnih e-usluga državljanima zemalja Europske unije i Europskog gospodarskog prostora, a da se pritom ne izdaju dvostruke vjerodajnice. Završetkom projekta trebalo bi biti omogućeno stranim državljanima iz EU i EGP-a korištenje vjerodajnica njihovih matičnih zemalja za pristup hrvatskim e-uslugama, istaknuto je na predstavljanju.

>>>MUP: e-Građani zahtjev za vozačku mogu podnijeti i elektroničkim putem

Ukupna vrijednost ovog projekta je 505 tisuća eura, od čega Europska komisija sufinancira 75 posto prihvatljivih troškova, odnosno oko 380 tisuća eura. Izvođenje projekta predviđeno je za period od 15 mjeseci, s planiranim završetkom u kolovozu 2019. godine.

Nakon Margetić Crnčec, okupljenima se obratila Zrinka Bulić, pomoćnica ministra pri Ministarstvu uprave, koje je jedan od nositelja prethodnih projekata CEF Telecoma.

- Republika Hrvatska sustavno radi na unaprjeđenju sustava koji će omogućiti brzu, jednostavnu i transparentnu javnu upravu putem informatizacije i digitalizacije, poručila je Bulić te čestitala konzorcijskim partnerima koji sudjeluju na projektu ePIC - Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvu pravosuđa te Narodnim novinama.

>>>U Fininim poslovnicama dostupna besplatna usluga e-Kutak

Unutar projektnih aktivnosti očekuje se prilagodba sedam javnih e-usluga stranim državljanima, a to su: suglasnost i punomoć u postupcima iz djelokruga MUP-a, usluga e-Plovilo, e-Pomorac, online dobivanje izvadaka iz zemljišnih knjiga, podnošenje elektroničkog zahtjeva za otvaranje tvrtke u Hrvatskoj, online podnošenje zahtjeva i izdavanje dozvola za gradnju i uporabu građevin te pristup i korištenje portala Elektroničke javne nabave.

Osim državljanima članica Europskog gospodarskog područja, uslugom će se moći koristiti i dvojni državljani koji ne posjeduju hrvatsku vjerodajnicu visoke razine, već samo onu druge zemlje, rečeno je na predstavljanju.

19. travanj 2024 14:27