Aktualno
StoryEditor

FINA: Zlatna bilanca za 2016. tvrtki Infinum

07. Lipanj 2017.

Dodijeljene su nagrade za najbolje tvrtke u Hrvatskoj, prema izboru Financijske agencije. Glavnu nagradu Zlatna bilanca za 2016. godinu dobila je tvrtka Infinum, a kriterij je bio financijski rejting.

- Bilo nam je neobično da smo uopće nominirani, a kamo li da smo najbolji. Imamo zdravi sustav poslovanja, od dobavljača do menadžmenta. Ova nagrada će biti poticaj i za iduće godine poslovanja - rekao je Josip Bišćan, jedan od suvlasnika tvrtke.

Na svečanoj dodjeli nagrada, Zdravko Marić, ministar financija, kazao je mu je drago čuti tko je sve bio nominiran i koji su kriteriji koje je Fina imala u ovom odabiru. Prošla je godina još uvijek aktualna u smislu rezultata makroekonomije i gospodarskog rasta, što je zasluga i Vlade i poduzetnika.

- U izazovnoj situaciji smo deficite i dugove sveli na održivu putanju. Uz adekvatnu političku stabilnost, kao preduvjet, ti rezultati će se nastaviti i dalje. Raduje me da je lani bilo 40.000 radnih bilo više nego godinu prije. Također, rekordna je i dobit od 24 milijarde kuna, svi smo sretni i državna je blagajna nešto punija. Čija je to zasluga? Hrvatskih poduzetnika koji su razdoblje recesije preživjeli i u zdravim osnovama ušli u gospodarski rast – kazao je ministar Marić. Napomenuo je kako je država ta koja mora olakšavati uvjete poslovanja i eliminirati barijere kako bi gospodarstvenici mogu stvarati dodanu vrijednost.

- Država ne smije biti prepreka i stvarati teret poduzetnicima, zato je tu smjer fiskalne konsolidacije i smanjivanje javnoga duga. Što imamo od toga? Te brojke ostaju samo brojke dok ne dođu do svakog građanina. Danas naglasak stavljamo na političku stabilnost i vjerujem da će to biti riješeno. Politička stabilnost je nužan ali ne dovoljan uvjet gospodarskog rasta. Početkom mandata smo krenuli s poreznom reformom koja je na kraju prihvaćena kao dobar smjer. Gospodarstvo i građani moraju se porezno rasteretiti i novac proračuna se mora racionalnije trošiti – kazao je Marić.

Ključan podatak je izvoz

Analitičar Velimir Šonje kazao je kako mu je ove godine posebno zadovoljstvo prikazati rezultate gospodarstva koji su jako dobri.

- No, ključan podatak je izvoz. Prije krize izvoz je rastao kao i BDP. No, to se promijenilo. Sada izvoz raste puno više od BDP-a. Sada rastemo bez rasta javnog duga. To će se reflektirati na financijske rezultate svih kompanija u Hrvatskoj – rekao je Šonje. Kazao je kako u strukturi gospodarstva, mikro i mali poduzetnici ostvarili su iznimne rezultate – mikro tvrtkama  bruto dobit je rasla 40 posto, trošak rada povećan im je 17 posto! Za razliku od mikro i malih i srednjih, veliki su stagnirali. Takvo stanje je bez Agrokora – objasnio je Šonje. rekao je kako je u sektoru poduzeća bilo 42.000 zaposlenih više nego godinu prije.

- Najsnažnije su povukla mikro poduzeća - 9/10 povećanja zaposlenost došlo je iz mikro i malih poduzetnika.  Gledajući po djelatnostima, dolazi do ekspanzije profesionalnih i poslovnih  usluga. Taj sektor nosi 10 posto BDP-a i zaposlenosti. Taj sektor raste najbrže. To što je industrija nisko, ne treba zabrinjavati. Lani je u obujmu rasla 5 posto, a nominalni prihod porastao je 1,5 posto – kazao je Šonje.  Istaknuo je kako su državna poduzeća glavni razlog guranja sektora velikih prema dolje.

Iako promatrajući najveće kompanije, 184 tvrtke povećali su izvoz za više od 10 milijuna kuna godišnje. Oni su generator rasta i radnih mjesta, otvorili su preko 3000 radnih mjesta.

- No, u dijelu državnog i financijskog sektora, slika je drugačija. Državnim tvrtkama pada prihod, za 400 milijuna kuna prihod je manji kod državnih, u financijskom sektoru prihodi su stagnirali. Ukupno, 3000 manje radnih mjesta u državnom i financijskom sektoru. Državni sektor se ne reformira, nema restrukturiranja, privatizacija – kazao je Šonje. Kao zaključak je rekao

- Imamo ozbiljnu promjenu i dinamiku u gospodarskoj strukturi. Ključno je podržati rast malih i srednjih poduzeća i to kroz kapital. Njihova kapitalna snaga je ključna. Drugo, izvoznici koji vuku, a treće je konačno započeti s bržim i dubljim restrukturiranjem državnih poduzeća – završio je Šonje.

Desetogodišnja uloga prikupljanja i obrade podataka Fine

Fina, inače, ima više desetljetnu ulogu prikupljanja i obrade podataka. Oni su ključni za analizu kretanja gospodarstva, što poduzetnicima omogućuje donošenje kvalitetnih poslovnih odluka.

U 11 odabranih područja, promatrane tvrtke su morale poslovati 12 mjeseci, imati dobit, temeljni kapital od minimum 20.000 kuna, najmanje milijun kuna, vrijednost aktive od 500.000 kuna.

Među sadašnjim nominiranima su i tvrtke koje su bile u užim izborima i dobitnici nagrada i prošlih godina.

Glavni dobitnik nagrade Zlatna bilanca za 2016. godinu je tvrtka Infinum, a kriterij je bio financijski rejting.

DOBITNICI ZLATNE BILANCE 2017

•    Sunčane šume d.o.o., Đakovo, Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo •    Kamenolom Gorjak d.o.o., Gornje Jesenje, Rudarstvo i vađenje •    Decospan Mato Furnir d.o.o., Oprisavci, Prerađivačka industrija •    Termoplin d.d., Varaždin, Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija •    Spectra-media, Zagreb,    Opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom  te djelat. sanacije okoliša •    Deltron d.o.o., Split, Građevinarstvo •    H & M Hennes & Mauritz d.o.o., Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikla •    Trade Air d.o.o., Velika Gorica, Prijevoz i skladištenje •    Nokturno d.o.o., Zagreb, Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane •    Infinum d.o.o., Karlovac, Informacije i komunikacije •    Saipem S.p.A. podružnica u RH, Rijeka, Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti

26. travanj 2024 09:03