Aktualno
StoryEditor

Financijska imovina kućanstava u 2017. porasla za 2,6 posto, najmanje u 6 godina

26. Rujan 2018.

Financijska imovina hrvatskih kućanstava porasla je 2,6 posto u 2017. godini, što je najslabiji rast u šest godina i daleko je ispod regionalnog prosjeka, stoji u devetom izdanju "Izvješća o globalnom bogatstvu" osiguravateljske kuće Allianz.

>>>Allianz: Poduzetnički pristup kao temelj prodaje

Financijska imovina uključuje novac i bankovne depozite, potraživanja od osiguravajućih društava i mirovinskih institucija, vrijednosne papire (dionice, obveznice i investicijski fondovi) i ostala potraživanja.

S obzirom na slabi rast imovine i povećanje obveza, neto financijska imovina to jest razlika između bruto financijske imovine i duga također je bila razočaravajuća, a u prošloj godini je porasla za samo 3,3 posto. Naime, prosjek za Hrvatsku iz prethodnih godina od 2012. godine iznosio je 9,2 posto.

Kako pojašnjavaju iz osiguravateljske kuće, glavni "krivac" za slabiji ovogodišnji rezultat Hrvatske su bili vrijednosni papiri čija je vrijednost pala za 2,1 posto. Nasuprot tome, imovina iz osiguranja i mirovine mjerila je "zdravi" rast od gotovo 10 posto. Kao posljedica toga, njezin udio u portfelju imovine dodatno se popeo na otprilike 26 posto, a u posljednjih deset godina taj je udio više nego udvostručen.

Istovremeno, obveze su se povećale za jedan posto što je prvo pozitivno povećanje od 2011. godine. No međutim, napominju iz Allianza, omjer duga kućanstava nastavio je padati na 36 posto, što je tek nešto iznad regionalnog prosjeka istočnoeuropskih članica EU-a. Trenutno je za sedam postotnih bodova niži od njegova vrhunca u 2010. godini.

Hrvatska je s neto financijskom imovinom po stanovniku od 9.980 eura zadržala 33. mjesto na Allianzovom popisu najbogatijih zemalja, dok je u regionalnom poretku, koji predvode Češka i Slovenija, ostala na šestom mjestu.

>>>Cijena plina za kućanstva jednaka za cijelu ogrjevnu sezonu

Vodeća je Švicarska, a iz Allianza napominju da su europske zemlje općenito u 2017. godini stajale bolje nego prethodnih godina, no kako je to prije svega odraz jačeg eura.

Unatoč rastućim političkim tenzijama, 2017. bila gotovo savršena za ulagače

U izvješću se navodi da je došlo do zamjetnog pomaka u ulagačkom ponašanju u prošloj godini, a kako su za razliku od postkriznih godina, dionice i investicijski fondovi u 2017. godini ostvarili značajne priljeve.

S druge strane, navode iz Allianza, bankovni depoziti izgubili su naklonost kućanstava širom svijeta, pri čemu je samo 42 posto novih ulaganja otišlo u banke, u usporedbi sa 63 posto prošle godine.

Obveze kućanstava širom svijeta u 2017. godini porasle su za šest 6 posto, blago iznad prošlogodišnje razine od 5,5 posto. Porast duga u istočnoj Europi također je ubrzao, na 7,4 posto, što je najbrži rast u tri godine, navode iz osiguravateljske kuće.

>>>Hrvatska na 33. mjestu najbogatijih zemalja svijeta

"Izvješće o globalnom bogatstvu" analizira imovinu i dugove kućanstava u više od 50 zemalja, a iz Allianza ističu da je 2017. godina unatoč rastućim političkim tenzijama bila gotovo savršena za ulagače.

"Gospodarski oporavak koji je uslijedio nakon financijske krize kulminirao je sinkroniziranim preokretom širom svijeta, a financijska tržišta funkcionirala su snažno, osobito dionička. Kao posljedica toga, financijska imovina kućanstava povećala se za značajnih 7,7 posto", stoji u izvješću.

Globalna bruto financijska imovina povećala se na 168 bilijuna eura, a glavni ekonomist Allianza Michael Heise kaže da je prošla godina bila dobra za štediše. No upozorava i na zabrinjavajuće znakove poput rastućih kamatnih stopa, trgovinske sukobe i sve rašireniju populističku politiku koji uzrokuju tenzije i turbulencije.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

06. svibanj 2024 11:19