Aktualno
StoryEditor

Financijska stabilnost: ECB upozorio na mogućnost korekcije, ‘nagle promjene raspoloženja‘

30. Studeni 2017.

Situacija s financijskom stabilnosti u eurozoni i dalje je pozitivna zahvaljujući potpori snažnog gospodarskog rasta ali prijetnja naglih tržišnih korekcija povezanih s globalnim rizicima i dalje je prisutna, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB).

>>>Šef Ifo instituta upozorio na povratak ‘eurokrize’

"Poboljšane ekonomske prilike podupiru ocjenu da imovina na financijskim tržištima eurozone generalno gledano nije precijenjena", konstatira ECB u najnovijoj Analizi financijske stabilnosti.

"Usprkos tome, u prvom bi redu globalni rizici mogli potaknuti korekciju cijena financijske imovine na tržištima, uz negativne reperkusije po financijsku stabilnost", upozoravaju iz središnje monetarne institucije eurozone.

Premije na rizik

Kao najveće rizike za stabilnost u iduće dvije godine izdvojili su nagle i velike promjene cijena premija na rizik na globalnim financijskim tržištima, te kontinuirano slabe izglede za profitabilnost bankovnog sektora, mogućnost obnovljenih bojazni za održivost privatnog i javnog duga i likvidnosne rizike u nebankovnom financijskom sektoru.

>>>ECB: Kreditiranja kompanija eurozone u najvećem zaletu od krize

Poboljšani izgledi za rast gospodarstva eurozone i drugih razvijenih gospodarstava mogli bi smanjiti šanse za realizaciju tih rizika i ublažiti vjerojatni utjecaj na sustav u slučaju da se neki od njih ipak realiziraju, dodaju.

"Kontinuirano smanjivanje premija na rizik i naznake pojačane sklonosti riziku na financijskim tržištima zabrinjavaju jer bi mogli posijati sjeme velikih korekcija cijena imovine u budućnosti", objašnjavaju u ECB-u.

Nagla promjena raspoloženja

Također se pribojavaju da financijska tržišta možda nisu u potpunosti svjesna mogućnosti nagle promjene aktualnog povoljnog raspoloženja.

>>>ECB uklonio ‘deadline’ za stvaranje novca, zadržao negativne kamatne stope

Što se tiče banaka u eurozoni, u ECB-u konstatiraju da ih se smatra rizičnijima od sličnih banaka u drugim dijelovima svijeta. Njihove šanse za profitabilnost i dalje prigušuju strukturni izazovi poput niskih procjena vrijednosti i višeg percipiranog rizika, dodaju.

>>>Draghi naveo uvjete za smanjenje nezaposlenosti među mladima

Skreću pozornost i na sporo smanjivanje udjela nenaplativih kredita u ukupnim kreditnim portfeljima u pojedinim zemljama.

U analizi cijena stambenih nekretnina konstatiraju da su one po svemu sudeći više manje u skladu s odnosom ponude i potražnje dok su se cijene najskupljih komercijalnih nekrenina još više udaljile od dugoročnog prosjeka.

>>>EP traži dioništvo u kreiranju ECB-ovih smjernica za nenaplative kredite

"Povoljni uvjeti financiranja povezani s poboljšanim gospodarskim izgledima trebali bi poduprijeti održivost oporavka ali naglašeni trendovi u pojedinim zemljama i kategorijama imovine možda zahtijevaju pozornije praćenje u aktualnom okruženju niskih prinosa", konstatiraju.

20. travanj 2024 02:59