Aktualno
StoryEditor

‘Financijski interesi iznad interesa ljudi‘: Sever upozorio da rad trgovina nedjeljom nije neophodan

01. Svibanj 2018.

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u utorak su, na Međunarodni praznik rada, ispred ulaza u trgovački centar Avenue Mall u Zagrebu započeli akciju protiv rada trgovina nedjeljom i blagdanom pod nazivom "Nedjelja je radi čovjeka, a ne čovjek radi nedjelje!".

Aktivisti NHS-ovih sindikata građanima ispred trgovačkog centra dijelili prigodne letke kojima su željeli upozoriti javnost na desetke tisuća radnika u trgovini koji moraju raditi nedjeljom i blagdanom, većinom žena.

>>>Osječanima za Praznik rada podijeljeno 3 tisuće porcija graha

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever u prigodnom je obraćanju istaknuo kako rad trgovina nedjeljom i blagdanom nije neophodan, za razliku od poslova koji su nužni za održavanje i funkcioniranje javnog sustava.

"Sasvim je jasno i sigurno da trgovine raditi nedjeljom ne trebaju. Za razliku od svih drugih službi koje to moraju zato da bi sustav funkcionirao, trgovine su jednostavno, na temelju moći jačega, ugurane u taj sustav", rekao je Sever te istaknuo kako "ne mogu biti financijski interesi iznad interesa ljudi".

>>>Bernardić dijelio karanfile i najavio zakon o povećanju najniže plaće na 4 tisuće kuna

Podsjetio je da je nedjelja u Hrvatskoj definirana kao neradni dan međunarodnim ugovorom, ali zakonom koji regulira rad trgovina određeno je da se može raditi svaki dan.

Poručio je i da će se ova akcija nastaviti u drugim gradovima, ispred drugih trgovačkih centara i drugih trgovačkih lanaca.

25. travanj 2024 06:16